Ford præsenterede for nyligt hvordan prototyper folieres med et unikt camouflage-lignende 3D mønstre for at skabe en optisk illusion, der skjuler detaljerne på bilen. Det forvirrende mønster gør, at Fords ingeniører kan teste prototyper på offentlige veje - uden at afsløre for meget af designet, før model lanceres.

Ved hjælp af et unikt og avanceret camouflagemønster, har Ford formået at skabe mulighed for at testkøre prototyper af biler, uden at afsløre detaljer om designet til offentligheden. Det unikke 3D mønster består af tusindvis af tilfældigt placerede små cylindre i sort, grå og hvid, der i kombination udgør et kaotiske mønstre. Det gør det vanskeligt for øjet at forstå, hvordan det rent faktisk ser ud.

”Jeg har længe forsøgt at skabe et kaotisk mønster, der forvirrer øjet. Efter søgning på nettet for optiske illusioner, endt jeg op med denne form. Cylinderformen er kopieret og overlapper hinanden i tusindvis af variationer.”, siger Marco Porceddu, produktudviklere hos Ford.

Mønster beskytter nyt design fra at blive opdaget
På grund af alle de mobile kameraer, er det blevet stadig mere vanskeligt for testkørere ikke at blive set. Ud over den brede offentlighed er også spioner fra bilindustrien, hvis formål er, at offentliggøre de nyeste design. Camouflagemønsteret gør det muligt for bilen at blive testkørt offentlige steder uden problemer.

”Dette camouflagemønster smelter ikke ligefrem ind i omgivelserne, men er designet til at sløre bilen design, overflade og farve. Mønsteret gør det svært for den menneskelige hjerne, at skelne modellens forskellige designkomponenter. Den optiske illusion forhindrer ikke nogen i, at opdage selve bilen, men det snyder vores evne til at opfatte dybden og skyggerne i designet. Det samme trick bruges i dyreriget for at gå i ét med omgivelserne.”, siger Martin Stevens, en professor og ekspert i camouflage.

Camouflagens historie
Princippet med at forvrænge køretøjers former ved hjælp af mønster opstod allerede under første verdenskrig. Ideen bag princippet kaldes "Dazzle" og formålet var at forvirre modstanderen. Mønstret gjorde det sværere for modstanderen at skelne køretøjets form.