Man finder efterhånden flere og flere måder at omgå det vanvittige danske afgiftssystem på – en af de nyeste ”trends” er at man ombygger biler, så de falder ind under kategorien camper. På denne måde slipper man med en brøkdel i afgift, som regel på bekostning af et sæde og tilføjelsen af et lille tekøkken og et hævetag. Men, disse ombygninger bliver sjældent brugt til andet end afgiftsnedsættelsen og giver derfor rent praktisk ingen mening – kun økonomisk. Sådan er det dog ikke med VW og deres camper version af den populære Transporter – her er der nemlig tale om en rigtig camper, der kan bruges til noget.

Opbygningen
Udefra ligner VW Transporter California en ganske almindelig Transporter; men kommer man tættere på, kan man godt se at der er noget anderledes ved bilen. Transporteren er nemlig indrettet sådan at man lige bag den normale førerkabine finder et enkelt sæde/stol, der kan drejes 360 grader. Ved siden af denne plads har man installeret et køkken, der med to gasblus, en håndvask og et lille køleskab faktisk er brugbart i det daglige. Derudover er der blevet plads til en skab, der kan rumme en hel del tøj og andre gode sager. Bagerst i bilen er der blevet plads til en bænk/sæde, der har plads til to.

Det geniale ved konstruktionen er, at man kan nedfælde og flytte sådan rundt på sæderne at hele arrangementet bliver til en dobbeltseng. Bedre endnu er det at man helt elektronisk kan hæve Transporterens tag, så bilen nærmest ser ud som om den har et telt monteret på toppen. Denne anordning giver mulighed for endnu to sovepladser i fuld længde. Adgangen kræver lidt tilvænning, da man skal op igennem det der normalt vil betegnes som et soltag – men når man først får det lært, så går det ganske nemt.

Transporter Camper byder på flere overraskelser. I bagsmækken gemmer der sig f.eks. to stole, som man kan slå ud når man skal have en slapper efter en lang køretur.

Kommandobroen
Oppe foran er der kræset for chaufføren. Siddekomforten er rigtig god og pladsen kan der absolut ikke siges noget negativt om. Man sidder højt og med godt overblik over trafikken og de omkringliggende omgivelser.

Fra kommandobroen har man også mulighed for at åbne og lukke skydedøren automatisk og overvåge alt lige fra omgivelserne ved en parkering til vandstanden i den medfølgende drikkevandstank.

Transporter Camper er naturligvis udstyret med aircondition, sædevarme, elruder/spejle, parkeringssensor og meget meget mere, så man på ingen måde kommer til at lide under kørslen.

Maskinrummet
Transport Camper kan udstyres med forskellige motorvarianter. Vores testbil var udstyret med en blændende 2,5 liters TDI-PD motor med 174 veloplagte hestekræfter og et formidabelt skiftende 6-trins Tiptronic automatgear. Takket være et drejningsmoment på 400 Nm, er der masser af muskler til selv den sejeste camperfamilie og deres bagage. Alle motorer til Transporter California er udstyret med LongLife-service, som betyder, at motorerne kan køre op til 30.000 km eller 24 måneder (alt efter hvad der kommer først), før de skal til service.

Kørekomforten er helt i top, takket være California's separate hjulophæng på for og bagaksel. Samtidig er man godt sikret ved nedbremsninger, da California har skivebremser hele vejen rundt, samt bremsekraftregulator for at sikre optimal nedbremsning.

Af sikkerhedsudstyr kan vi nævne nakkestøtter på alle pladser, trepunktseler på alle pladser, airbag for fører og passager, 2 sideairbags samt 2 hovedairbags, ABS (antiblokeringssystem), EDS (elektronisk Differentiale Spærring), ASR (antispind), MSR (motorbremseregulering) og ESP (elektronisk stabilitetsprogram).

Samlet set
VW Transporter California/Camper virkelig et interessant alternativ til de normale campingvogne. Her får man alt i et og når man vil afsted, så tager det ikke lang tid, før man er på vej, takket være elektronik og godt håndværk.
Komforten er i top og specielt den lækre 2,5 liters TDI motor træder i karakter og viser sig, som det oplagte valg til den store bil. Vil man gerne skille sig lidt ud og samtidig have en camper der ser rigtig godt ud, kører formidabelt og som også kan bruges i hverdagen – så er dette bilen.