Vi går den seneste generation Mercedes E-Klasse efter i sømmene, for mærket har unægtelig et udødeligt ry, men også flere skrækhistorier, der potentielt kan ødelægge et brugtbil-ejerskab. Spørgsmålet er, om du skal frygte dyre regninger fra en brugt Mercedes E-Klasse – det undersøger vi her.

Skulle man kåre ét bilmærke, der laver de mest pålidelige biler i verden – så kunne man med god grund overveje Toyota og deres legendariske Hilux og Land Cruiser. Men det kunne også lige så vel være Mercedes – det foretrukne mærke blandt taxachauffører. Specielt E-Klassen kører der hundredvis rundt af i de danske byer. Mercedes er generelt synonym med holdbarhed, men der har trods alt været et par svipsere gennem årerne. Modelserien W210 har været meget udskældt, og få er efterhånden tilbage, fordi de er rustet væk. Og så er der dieselmotoren OM651, som er berygtet for blandt andet en svag knastkæde. Men hvordan går det med den seneste generation E-Klasse, med modelkoden W213. Det finder vi ud af her, og til opgaven har vi lånt en 220d fra 2016, som har kørt 231.000 km, og som står til salg hos Glostrup Biler til 389.700 kroner.

Kom tættere på himlen - brugttest af tre klassiske sportsvogne

Ser man bort fra ekstra slid på sidestøtten på forsæderne, så er det ikke til at se eller mærke, at testbilen har kørt langt over 200.000 km. Ja, faktisk er det ikke til at mærke, om bilen har kørt 80.000 eller 230.000 km. Den er fast i undervognen, de netop udskiftede bremser tager fat med det samme, og den 2-liters dieselmotor med 194 hestekræfter og 400 Nm kan sagtens sætte skub i den store bil i raskt tempo. Kabinen er luksuriøst indrettet, og testbilen har både headup-display og Widescreen cockpit-skærm, der måler 12,3 tommer. Og lad os bare starte her. For på nogle af de første årgange fra 2016 og 2017, sad der en blæser, der blæser støv ind i skærmen, så der danner sig en hvid ring rundt om kanterne på skærmen, som selvfølgelig trækker ned i den ellers rummelige og lækre kabine.

Diesel-power
En rigtig Mercedes kører på diesel, og så kan du som udgangspunkt vælge testbilens 2-liters diesel, som vi kommer tilbage til om lidt, eller den lækre sekscylindrede OM642-motor. Den har efterhånden eksisteret en del år og er at finde i mange forskellige modeller. Ifølge Kasper Tobiasen, der er mekaniker hos JTC, et selvstændig Mercedes værksted i Greve, er det en af Mercedes mest solide motorer, men dens akilleshæl er oliespild fra utætte o-ringe til oliekøleren. Desværre er de placeret inde i v’et på motoren, og er derfor svære at komme til.

En oliesheik værdig – brugttest af Mercedes G-Klasse

De fleste kan dog nok nøjes med enten 220d eller 300d, som kører med den samme OM654-motor på to liter, som enten har 194 eller 245 hestekræfter. Selvom motoren er relativt ny og blev introduceret sammen med den nye E-Klasse, er der alligevel nogle forskellige problemer, vi ser, går igen. Kæden til knastakslern er stadig ikke ret meget større end en cykelkæde, og der kan også være problemer med oliepumpen. Begge dele kan føre til motorhavari, så sørg for, at motoren har fået overholdt alle services. Blandt de danske ejere, vi har talt med, lyder det dog til, at de to mest udbredte problemer opstår i forbindelse med motorens rensning af udstødningen. Der kan være problemer med NOx-sensorerne, og typisk rapporterer kunder at bilen går i nødprogram, og det kan blive dyrt, forklarer Flemming Thingmand Henriksen. Han er direktør for Gørløse Autoimport, en 40 mand stor virksomhed, som har specialiseret sig i Mercedes siden 1985.

Det er ikke kun E-Klassen, der har problemer med NOx-sensorerne. Vi oplever også fejlen på GLC og GLE. Og fordi man altid skifter sensorerne parvis, kan det godt blive dyrt. Desværre er det ikke fejl, man kan vide, om vil opstå.

Hos Gørløse Autoimport koster to nye NOx-sensorer omkring 7.500 kroner inklusiv moms og montering.

Brugttest: Made in China - Volvo S90 D4

Det andet problembarn findes i AdBlue-tanken. Her kan selve pumpen dø, og den kan altså ikke skiftes, så i stedet skal hele tanken skiftes. Igen er det et problem, som er meget svært at gardere sig imod. Normalt tager Gørløse Autoimport 4.500 kroner for en brugt tank, men markedet er støvsuget, så prisen på en tank er steget til 6.000 kroner. Selve monteringen koster 1.250 kroner, men flere danske ejere berette om priser omkring 18.000 kroner fra et autoriseret værksted.

Hos Mercedes Danmark, kan pressechef David Engstrøm ikke genkende generelle problemer med hverken NOx-sensorerne eller AdBlue-tanken. Han henviser til, at Mercedes har to års nybilsgaranti, og ellers forklarer han, at eventuelle sager vurderes individuelt.

Det koreanske autobahn-missil - brugttest af Kia Stinger

Fejlene ved E-Klassen er altså få, men dyre. De bør dog ikke skræmme dig, for W213 er lige så lækker og solid, som man forventer af en Mercedes. Kort sagt Mercedes E-Klasse er stadig en tysk klassiker.