Drømmer du om eventyr uden for den lokale campingplads – at komme tættere på naturen, så er overlanding måske noget for dig. Med firehjulstrækker og telt er det blevet populært at rykke teltpælene helt ud i vildnisset.

H20-klipklapperne og det matchende joggingsæt er parkeret for et par vandrestøvler og Fjällräven-bukser. Hoppepuden er punkteret af en spejderdolk, og konkurrencen på minigolfbanen er af erstattet af hvem, der hurtigst kan tænde et bål uden tændblokke. Men måske vigtigst – så er familiens Passat og campingsvognen (husk at sige det på jysk) erstattet af et tagtelt og en gammel Land Rover. Camping er yt, overlanding er in. I hvert fald på Instagram, hvor det globale fænomen spreder sig. Overlanding kan bedst beskrives som en hobby, hvor det handler om at pakke sin terrængående bil, med alt man behøver for at overleve i ødemarken.

Drømmen om det frie liv - kør-selv ferie i Norge

Trenden har i længere tid været populær i USA, og i Australien er det nærmest en folkesport. Men selv i kedelige, flade Danmark gryer interessen. På facebook-siden Overlander Danmark er der omkring 3.900 medlemmer, og vi har taget en snak med manden bag, Bjørn Lindhardt Wils.

Mod Mongoliet

Til daglig udlejer han huse, men tilbage i 2019 pakkede han familien, en Land Rover kaldet Bassebjørn og en specialbygget terrænduelig trailer (sig lige det på jysk), og pegede den firkantede snude på Land Roveren mod Mongoliet.

Ekspedition Gotland – roadtrip i den nye Land Rover Defender

”For os var det ikke så vigtigt, hvornår eller om vi overhovedet nåede Mongoliet. For os er det ikke målet, men processen, og der sker noget, når man er afsted i lang tid og rejser uden en detaljeret plan. Så bliver de små ting, de store oplevelser, som når man har en fantastisk samtale med en bjergbonde i Albanien, uden at man kan et ord albansk.”

De skulle have været afsted i to år, men på grund af Corona måtte familien afbryde i Tyrkiet efter ni måneder i telt og med bad og tøjvask en enkelt eller to gange om måneden. På den tid havde hele familien set Europa og Balkan, alle de steder hvor turister aldrig kommer. Sidenhen har familien været på adskillige ture, og senest en fem ugers sommerferie i Island. Alle rejser foregår i familiens elskede Land Rover Defender. Og den er en af de vigtigste forskelle mellem en autocamper, og det som Bjørn Lindhardt Wils definerer som overlanding.

Råbende tyskere: Romantik i VW California

”Overlander-bilen stinker af eventyr. Det er ikke bare sådan en kedelig hvid autocamper. Du har brug for en terrængående bil, når du søger ud i det ukendte, og slår lejr afsides. Firehjulstrækkeren er en døråbner, og eventyret kommer, når man træder ud i det ukendte og uplanlagte.”

Sådan kommer du selv i gang

Der er ikke nogen faste regler for, hvordan du skal gøre, men hvis du også drømmer om eventyr i vildnisset væk fra turisterne og alfarvej, så har Bjørn Lindhardt Wils et par gode tips. Nogen nøjes med en rygsæk, som var de på vandretur, og sover så i bilen, mens andre bruger et almindeligt telt, og så er tagtelte blevet meget populære over de senere år. Men Bjørns bedste råd er at starte i det små. Kør ud og lig i shelter en enkelt overnatning, og få nogle erfaringer.

Danmarks største offroad-eventyr! Skagen or bust

Danmark er i virkeligheden nok et af de værste steder i verden at overlande, fordi der er mange mennesker og mange love. Du må eksempelvis hverken køre uden for vejen eller overnatte, hvor det passer dig. Her er Sverige og Norge lidt bedre, fordi de har allemandsretten, og jo dårligere vej, jo færre mennesker er der som regel. Man kan dog øve sig med app’en Brugminbaghave, hvor almindelige danskere stiller et hjørne af deres have eller skov til rådighed for campister, og mange accepterer også overland-typerne. Når rutinen er der, anbefaler Bjørn Lindhardt Wils de åbne vidder på Balkan, eller uden for Europa, hvor eventyrerne rigtig venter.