BMW i5 overrasker og overhaler alt og alle med sine fremragende køreegenskaber og høje kvalitet til Årets Bil 2024. Men også de kinesiske finalister overraskede positivt, og både den billige BYD Dolphin og den luksuriøse Xpeng G9 scorede højt.

Humøret er højt og kulisserne smukke. Årets Bil 2024 er for andet år i træk henlagt til bilmuseet Haaning Collection i Bagsværd. Og selvom fem ud af syv finalister kører på strøm, hænger den umiskendelig duft af benzin i luften, og flere af de faste ’kunstværker’ har strategisk placerede drypbakker, til at samle forskellige slags olier. Alligevel er det i aften fremtiden og ikke fortiden, det skal handle om – uagtet hvor smukke og spændende de forskellige klassikere er. Selvom formanden for Motorjournalister Danmark, Karsten Lemche, underholder på slap line, er alle kommet for at vide, hvem der har vundet Årets Bil 2024.

Årets bil 2024 - her er finalisterne

Vinderen er for første gang nogensinde BMW, og den elektriske 5-serie i5. En lettere overraskende kåring, da de danske motorjournalister traditionelt foretrækker lidt billigere biler. I år foretræk de altså køreglæde, og i5 vandt komfortabelt med 144 point.

VW ID. 7 er klar med danske priser

På andenpladsen med 101 point finder vi endnu en relativt dyr tysker. VW’s nye ID.7, som skal indtage den traditionelle firmabilsklasse med høj komfort, masser af plads og en rækkevidde på over 600 kilometer.

Stærke kinesere

G9 er den store elektriske SUV fra kinesiske Xpeng, og forventeligt byder den på masser af udstyr og plads til en relativt lav pris, men lettere overraskende er det, at den ender på en tredjeplads i årets finale med 95 point.

Fjerdepladsen indtages af endnu en kinesiske, men BYD Dolphin er anderledes billig end resten af felten. Priserne starter ved bare 235.000 kroner, men charme og udstyr har altså overtalt motorjournalisterne, og Dolphin får 74 point.

BYD Dolphin er funky billig el

Kias store SUV EV9 imponerer med plads og et ekstraordinært design, og får således 65 point. Hyundai Kona ender med 61 point, og sidstepladsen går til Toyota Prius med 60 point.