Kører du elbil – så er vinterdækkene ekstra vigtige
Var du klar over, at din elbil kræver særlige vinterdæk? Mens sneen daler, kan du blive klogere, så du får den optimale sikkerhed i din elbil.
Læs nuVar du klar over, at din elbil kræver særlige vinterdæk? Mens sneen daler, kan du blive klogere, så du får den optimale sikkerhed i din elbil.
Læs nuEr der ægte køreglæde at finde i en elbil? Bilnørderne sætter en frokost på højkant for at finde svaret.
Læs nuKan en stor, pralende, dyr, luksus-SUV mest være grøn og bæredygtig? Det mener Polestar, som viser vejen med 3’eren, den første Polestar bygget fra bunden. Rækkevidden er på 610 kilometer og den koster fra 800.000 kroner. Der sat turbo på bæredygtigheden, så den bør kunne parkeres på Østerbro uden at få punkteret dækkene.
Læs nuPolestar har sin rod i den svenske motorsport og blev grundlagt i 1996. Polestar opstod af det svenske motorsportshold ved navn Flash Engineering, som i 2005 blev omdøbt ved salg til Polestar Racing. I 2015 blev virksomheden opkøbt af Volvo (som ejes af Geely) og hedder i dag Cyan Racing. Holdet konkurrerede i racerløbet Swedish Touring Car Championship, og har hele tiden haft en tæt tilknytning til Volvo. Volvo bistod med økonomi og ikke mindst de deltagende biler. Senere begyndte Polestar at producere ’civile’ biler, som må køre uden for racerbanen. Polestar har i dag hovedsæde i Torslanda uden for Göteborg og producerer deres biler i Kina. I oktober 2017 annoncerede Volvo og Geely Holding, at Polestar ville blive brandet som sit eget bilmærke med fuld fokus på højtydende elbiler. I 2018 lancerede de Polestar 1, som nu er udgået af produktion, da den er overtaget af Polestar 2-modellen. Flere modeller er i støbeskeen med en Polestar 6 i 2026. Med en elbil til en Polestar Volvo pris, får du meget luksus for pengene.
Polestar har indtil nu designet og produceret to elbiler. Den første med det direkte navn Polestar 1, blev introduceret i okt. 2017 og var en luksuriøs 2+2 coupé – altså en bil som prioriterer forsæderne og har mindre plads bagtil, til passagerer, hvilket også understreges ved at være en 3-dørs bil. Den var i produktion indtil 2021. Efterfølgeren Polestar 2 blev lanceret online i feb. 2019 og er stadig i produktion. 2’eren er en smule mere rummelig end dens forgænger, og er nu en 5-dørs bil. Dog bliver den aldrig en helt habil familiebil med plads til campingudstyret, hund og børn, men mon ikke den også appellerer til et andet segment. Man mærker dens rødder i racerbils-branchen, da rumligheden ved bagsæderne er trang og ind- og udstigningen er lav. Dog er Polestar bagagerum rummeligt med en volumen på 446 liter, og hvis du lægger sæderne ned, kommer du helt op på 1.095 liter. Ligeledes går det praktiske ved bilen igen, når det kommer til mulighed for træk. De gængse elbilers største udfordring er ofte, at muligheden for træk er begrænset. Men med en Polestar 2, kan du trække helt op til 1.500 kg med bremse og 750 kg uden bremse. Anhængertrækket vipper ud fra undervognen ved tryk på en knap, du undgår dermed at slå benet mod anhængertrækket, hver gang du skal i bagagerummet.
Polestar rækkevidde er angivet til at være på 478 km og helt op til 551 km alt efter version af Polestar 2. Bilen kan oplades på forskellige måder. Når du er derhjemme, kan du sætte den til at oplade langsomt og økonomisk, eller du kan lynoplade og sluge noget hurtigt strøm, når du er på farten ved at benytte de offentlige ladestationer, som dog oftest er lidt dyrere. Du kan genoplade bilens batteri til 80% på helt ned til 40 minutter. Polestars interiør er nøje designet til at understøtte køreglæden, og består af kvalitetsmaterialer fra øverste hylde. Polestar er altså for den kvalitetsbevidste feinschmecker, som sætter en ære i at tage et klimabevidst valg, når det kommer til befordringsmiddel, og som ikke går på kompromis med hverken kvalitet, komfort eller køreegenskaber.
Få et overblik på Biltorvet over forhandlere og private, der har Polestar til salg. Her finder du et fint udvalg af brugte Polestar biler. Du kan finde både Polestar 1 og Polestar 2 modeller, men med en klar overvægt af Polestar 2. Hvis du er afhængig af at kunne køre med en anhænger, skal du ikke lade dig begrænse af ønsket om en elbil. Se bare udvalget af Polestar 2 med anhængertræk. Ligeledes kan du vælge kun at se Polestar 2 biler, som er forsynet med bakkamera. Find den helt rigtige Polestar elbil pris, som passer til dit budget, og er du mere til leasing kan du også finde forhandlere, der har en fin Polestar leasing pris.
Herunder finder du svar på nogle af de ofte stillede spørgsmål omkring Polestar.
Hvem står bag Polestar?
Det er svenske Volvo og det kinesiske Geely Holding, der ejer Polestar.
Hvor produceres Polestar?
Polestar har hovedsæde i Sverige, men produceres i Kina.
Hvad koster en Polestar?
En ny Polestar 2 står til at kunne erhverves fra 370.000 kr. og opefter, alt efter valg af udstyr. Der findes et fint brugtbilsmarked med brugte Polestar. Her ligger priserne mellem 399.900kr. og 554.900kr.
Hvor meget kan en Polestar trække?
En Polestar 2 har en trækkapacitet på hele 1.500 kg. når anhængeren har bremse og 750 kg uden bremse. Anhængertrækket er monteret således, at det vipper ud ved tryk på en knap, når du har brug for det og det sidder dermed ikke i vejen, når det ikke er i brug.