47.508 biler

AC Automotive er indbegrebet af en klassiker. Én bil fra AC er ekstravagant og noget ganske særligt. Det skyldes både historikken og kvaliteten. Derfor ses der heller ikke mange af de nyere modeller som MK VI GT på de danske landeveje, hvis der overhovedet kører nogle.

Så AC i en dansk kontekst er lig med ældre biler, og ofte veteranbiler. Blandt de mest kendte og populære AC modeller er Ace og Cobra. Det vrimler dog ikke med brugte AC modeller til salg på nettet. Det skyldes, at de ofte er samlerobjekter, der havner hos entusiaster, der ikke sælger dem videre. Når det sker, at en AC kommer til salg på brugtbilsmarkedet, så er det ofte en AC Ace eller en AC Cobra, som er de to mest udbredte og populære modeller.AC Automotives historie går helt tilbage til 1903, og dermed har den engelske bilfabrikant mere end 110 års erfaring, hvilket gør AC Automotive til en af verdens ældste. Den første serieproducerede bil fra AC var en AC Sociable, som blev introduceret i 1907, med plads til to. Frem til Anden Verdenskrig præsenterede AC Automotive yderligere fire modeller, indtil krigen satte en stopper for udviklingen og produktionen.

I 1947 var AC Automotive igen kommet i gear efter krigen, og her blev AC 2-litre med fire døre introduceret. I denne periode levede virksomheden også godt af aftaler med den engelske regering om blandt andet produktion af togvogne. Op igennem 1950’erne blev AC Ace udviklet, som blandt andet deltog flere gange ved Lé Mans. I samme periode kom også AC Acecas, der i dag er yderst populær ved diverse racerløb for historiske biler. Helt frem til 1961 havde AC udviklet og bygget deres egne motorer, men det stoppede i 1961, hvor man indgik et samarbejde med Ford.

Det betød, at man besluttede af smide en V8 motor i karosseriet fra AC Ace, og dermed havde man grundstenene til den nye AC Cobra. En bil som op igennem 1960’erne havde drabelige dyster med Ferrari på diverse racerbaner. En dyst som AC ofte tabte, og derfor kom der en endnu kraftigere motor i, hvilket gjorde bilen næsten ustyrlig, og den fik aldrig dystet med Ferrari. Til gengæld blev den yderst populær blandt private, og i dag er AC 427 Cobra en af de mest efterspurgte biler i verden. Siden har AC Automotive dog levet en mere stille tilværelse, og det hele begyndte i 1970’erne, hvor efterspørgelsen på luksuøse sportsvogne faldt. Derfor var det også produktionen af en lille trehjulet bil til handicappede, der betød, at AC økonomisk kunne overleve igennem 1970’erne. Der var dog tale om en stakket frist, og i 1984 stoppede produktionen af biler. Frem til 1996 levede AC en omtumlet tilværelse med forskellige ejere, der forsøgte at udvikle og producere AC modeller. Siden er der udviklet og produceret nye versioner af AC Ace og AC Aceca, og i 2009 kom så den første helt nye model i lang tid, nemlig AC MK VI. En bil med håndbygget karosseri, hvor der er kælet for de små detaljer – og det er sådan biler fra AC kendes i dag.AC Automotive er én af verdens ældste uafhængige bilproducenter.

AC Automotive er kendt for sine luksuøse biler, men det var en lille trehjulet bil udviklet til kørestolsbrugere, som økonomisk holdt virksomheden i live op igennem 1970’erne.

I dag udmærker de nye modeller fra AC sig ved at være håndbyggede.Indlæser..