46.747 biler

Læs mere om Saab her

Saab Automobile var en svensk bilfabrik, der var en del af Saab-koncernen. Saab står for Svenska Aeroplan Aktiebolaget og producerer blandt andet flyvemaskiner og diverse elektronik. Koncernens bilfabrik blev i 2012 overdraget til et nyt selskab, og i dag sælges nye Saab-biler under varemærket NEVS. De originale Saab-biler kan dog stadig købes brugt, og hos Biltorvet kan du altid finde flere forskellige modeller. Mest populære er Saab 9-3, Saab 9-5 og Saab 900. Selvom Saab Automobile måtte erklære sig konkurs i 2012, er bilmærket stadig et af Sveriges stærkeste globale varemærker. Selvom bilen desværre ikke længere bliver produceret, findes der over en million af dem på vejene i hele verden. Derfor er brugtvognsmarkedet stadig stort, og du kan stadig finde modeller, der ikke har kørt så mange kilometer. Der findes desuden en lang række autoriserede Saab-værksteder både i Danmark og Sverige, der kan tilbyd originale reservedele til din Saab.

Den svenske historie starter tilbage i 1937, hvor Svenska Aeroplan Aktiebolaget bliver grundlagt med det formål at bygge militærfly. I 1947 introducerer koncernen deres allerførste bil, der bliver produceret på deres fabrik i Trollhättan. Denne originale model får navnet Saab 92 og er et resultat af et samarbejde mellem intet mindre end 16 forskellige flyingeniører. Svenske Gunnar Ljungström spillede den ledende rolle i bilmærkets tidlige år, og det var også ham, der havde indflydelse på produktionen af den første model. Tovholderen til designet er Karl-Erik Sixten Andersson, der senere bliver chefdesigner hos det svenske bilmærke. Karl-Erik Sixten Andersson står også bag designet af de klassiske modeller, Saab 95 og 99. Tro mod koncernens ånd er hans designs tydeligt inspirerede af flydesign. Disse flydesign - også kaldet aerodynamiske design - har givet bilerne en luftmodstandseffekt helt ned til 0,31. Det var imponerende dengang, og det er stadig imponerende i dag. Karl-Erik Sixten Andersson døde i 1967 og nåede at gøre en enorm forskel for de svenske bilers innovative design. Disse innovative designs har været springbrættet til bilmærkets succes, så længe det varede. Fra 1990’erne bliver Saab Automobile en del af General Motors. GM er den tredjestørste bilproducent i verden, men alligevel er der under ejerskabet et stort økonomisk underskud, der har fatale konsekvenser for det svenske bilmærke. I 2009 er GM nødsaget til at sælge Saab Automobile til den hollandske sportsvognsproducent, Spyker. På trods af et nyt forsøg og et nyt ejerskab, oplever det svenske bilmærke fortsat et stort økonomisk underskud. Hermed begynder en ny historie for Saab Automobile. Selvom virksomheden må erklære sig konkurs i 2012, bliver de unikke flyinspirerede designs og konstruktioner ikke glemt. Det svenske selskab, National Electric Vehicle Sweden overtager i 2012, og de banebrydende Saab biler bliver nu solgt fra ny under varemærket NEVS.

Den første model blev fremstillet i 1947 og blev designet og udviklet til de nordiske forhold. I bilens konstruktion blev der taget højde for både mørke, regn og kulde og sågar risikoen for at møde en elg på landevejene. De svenske biler er i sandhed et bud på biler med øget sikkerhed og banebrydende designs.

Indlæser..