46.185 biler

Jaguar er et af de mest legendariske bilmærker i verdenshistorien, og det hele begyndte tilbage i 1922, men det var først i 1945, at navnet Jaguar kom til. Oprindeligt var Jaguar britisk, og hovedkontoret er da også stadig placeret i England, men det er indiske Tata Motors, som i dag ejer Jaguar.

Jaguar er indbegrebet af luksus, og igennem historie er der også blevet leveret biler til det britiske kongehus og den engelske premiereminister. Jaguar blev især kendt for at lave smukke og opsigtsvækkende sportsvogne, hvor især jaguar E-type efterfølgende er blevet en klassiker, som mange har nævnt som verdens smukkeste bil. I og med at jaguar lavede sportsvogne, så lå det også lige for at blive en del af motorsportsverdenen, og op igennem 1950’erne havde jaguar stor succes. Det blev blandt andet til to sejre i Le Mans i henholdsvis 1951 og 1953, mens sejrene i 1956 og 1957 var som en del af Ecuire Ecosse.

I 1965 blev Jaguar en del af British Motor Company, og det stod på frem til 1984, hvor Jaguar som en del af regeringens privatiseringsproces blev skilt ud som et selvstændigt selskab. I 1990 blev Jaguar en del af Ford Motro Company, og i den periode formåede Jaguar aldrig at give overskud, men det resulterede til gengæld i flere nye modeller, blandt andet Jaguar S-type og Jaguar X-type. I 2008 kom Jaguar så på indiske hænder, da Tata Motors købte det hæderkronede bilmærke, og det har blandt andet resulteret i den nye model Jaguar F-type, som blev præsenteret tilbage i 2012.Jaguar Cars blev grundlagt i 1922, men den gang var navnet Swallow sidecar Company, som lavede sidevogne til motorcykler. Navnet blev siden forkortet til SS og i 1935 optrådte navnet SS Jaguar for første gang på fronten af en bil. Efter Anden Verdenskrig blev navnet ændret til blot Jaguar, da initialerne SS havde en helt anden betydning under krigen. Jaguar havde forholdsvis stor succes i efterkrigstiden med modeller som Jaguar XK120, Jaguar XK 140 og jaguar XK 150, samt ikke mindst Jaguar E-type. I perioden solgte Jaguar biler under sloganet ynde, rum og tempo. Det passede også glimrende på Jaguar, som med E-type lavede en af verdens smukkeste biler nogensinde, mens der blev leveret flydere med masser af plads til kongehuset og ministre, og på racerbanen sejrede Jaguar flere gang på Le Mans. Det var med andre ord jaguars storhedstid. Jaguar blev i 1965 en del af British Motor company, da man fandt det nødvendigt for at sikre sig mod fremtidige udfordringer. Det var Jaguar frem til 1984, hvor det kortvarigt blev skilt fra som et selvstændigt bilmærke, som en del af regeringens privatiseringsproces. Jaguar blev i 1990 opkøbt af Ford, som i 2008 solgte Jaguar videre til de nuværende ejere fra Tata MotorsDa Jaguar i 1961 præsenterede Jaguar E-type på motorshowet i Geneve vakte den stor opsigt. Selv Enzo Ferrari var begejstret, og han er citeret for at sige ’Det eneste, der er galt med den bil, er, at der ikke står Ferrari på den. Jaguar vandt faktisk også Le Mans i 1955, men denne sejr blev overskygget af historiens værste motorsportsulykke, da 81 mennesker døde, efter at vragedele fra kolliderede biler fløj ud blandt publikum. Jaguar har siden 1928 haft hovedkontor i Coventry i EnglandIndlæser..