Sikkerheden for de mindstes siddeplads bliver stadig bedre, skriver FDM, som har testet 32 autostole, hvor især en enkelt glimrede. Det er autostolen Cybex Anoris T, som passer til børn op til ca. seks år, der som den første har sin egen indbyggede airbag.

Airbaggen sidder i en pude foran barnet, inde i en sele, der holder barnet på plads i autostolen. I tilfælde af en kollision pustes airbaggen op i løbet af 40 millisekunder op og fastholder på den måde barnet i stolen, så det ikke udsættes for voldsomme bevægelser.

Bedste stol i mange år
”Den nye autostol med airbag er den største nyhed i årets store test, hvor sikkerheden blandt de 32 autostole generelt er høj. Airbags har vi kendt i biler i årtier, hvor de har forbedret sikkerheden markant. At den første autostol nu også har fået indbygget airbag, er kun positivt og viser sig i testresultatet, der er til seks stjerner. Det er det bedste resultat for en autostol i flere år,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen og tilføjer:

”Autostolen med airbag fra Cybex skal altid monteres fremadvendt. Den passer derfor først til børn i alderen 18 måneder og op til seks år, og er testet med to dukker, hvor den ene svarede til et barn på halvandet år og den anden et barn på seks år. I begge tilfælde var sikkerheden i top og næsten lige så god som i bagudvendte autostole.”

Hvor sikker en autostol er, hvis uheldet er ude, afhænger dog i høj grad af, at den betjenes korrekt. Både når det gælder montering i bilen, og når barnet skal spændes fast. 

Det kan fx ske med ISOFIX - hvad er det? Se det her.

”Tidligere undersøgelser har vist, at mange ofte betjener autostole forkert, hvilket forringer sikkerheden. Derfor er nem montering og betjening et afgørende parameter, når vi tester autostole. Også her er der sket en forbedring over årene, så risikoen for fejlmontering er blevet minimeret. Det ændrer dog ikke på, at det er vigtigt, at alle i familien bliver fortrolig med at bruge autostolen. Det gælder ikke mindst, hvis man ofte flytter stolene ind og ud af bilen, eller hvis bedsteforældrene skal have børnene med i bilen,” siger Søren W. Rasmussen.

Se alle resultaterne fra FDMs autostoletest

 

 

Næsten alle autostole er nu til at stole på – skadelige stoffer er et sjældent syn