Design. Om det så drejer sig om tøj, møbler eller biler, så er det altid en evig kilde til diskussioner. For hvad er smukt design? - det vil altid være en subjektiv vurdering. Der er dog altid ting, som skiller sig positivt eller negativt ud, og som de flest kan blive enig om er enten smukt eller grimt. Når det kommer til biler, så er de fleste nok enige om, at Jaguar E-type eksempelvis er en smuk bil, mens en bil som Fiat Multiplan ikke får mange til at vende tommelfingren opad, når de handler om designet. 

Der er så også de biler, som tager chancer, og hvor designet er vovet og anderledes. Design som virkelig skiller vandene. To af de nyere eksempler på sådanne biler er BMW X6 og Citroën C4 Cactus. To biler, som på hver deres måde skiller sig ud fra mængden, når det kommer til designet. Hvorvidt de er smukke eller ej, skal vi ikke være dommere over, men de fortjener i hvert fald ros for at tænke lidt anderledes.

BMW X6 så dagens lys tilbage i 2008, og den lignede ikke rigtig noget, vi før havde set. Den store firehjulstrækker var en særpræget størrelse, der på samme tid virkede stor og kluntet, men potent og muskuløs. Samtidige var der også blevet plads til et strømlinjet og sporty snit, hvor især linjerne fra taget og ned mod bagenden var sporty i udtrykket og ikke umiddelbart spillede sammen med bagendens mere kantede former. Men det var også netop det, som var ideen med BMW X6. Den samlede det bedste fra de forskellige klasser, og det er netop det, som skinner igennem i designet. Man har de smukke linjer fra en coupe kombineret med det mere rå look, man finder i en SUV, og det giver BMW X6 et udtryk, man enten kan elske eller hade, men opsigt det vækker det.

Citroën C4 Cactus er ligeledes en bil, man næsten ikke kan undgå at have en holdning til. Designet er så særpræget, at man på lang afstand kan spotte en Citroën C4 Cactus, som ikke ligner nogle andre biler. Designet er gennemført futuristisk og kan lede tankerne hen på en fremtidige månebil. De såkaldte gummi airbumbs på siderne af Citroën C4 Cactus er kun med til at underbygge det indtryk. Citroën C4 Cactus løb som bekendt med titlen som årets bil i Danmark 2015, så noget tyder på, at Citroën har ramt rigtigt med det meget anderledes design. Det deler dog helt sikkert vandene, og som det var tilfældet med BMW X6, så vækker det i hvert fald opsigt - og respekt for det, for det er dejligt befriende, at der til tider kommer en bil, som ikke ligner noget, vi har set før.