Mange danske bilister kører i disse uger på sommerferie – og der kan være en masse stress op til ferien, også når det gælder valget af sko til køreturen. Mange sætter sig bag rattet med klip-klappere eller andre bløde sandaler. Men selvom skoene kan være behagelige, er de ikke det rette valg bag rattet. 

En undersøgelse lavet af YouGov for forsikringsselskabet Sheilas' Wheels viser, at klip-klappere er langt det farligste fodtøj, man kan have på bag rattet. Det skyldes at klip-klappere let kan glide af foden og sætte sig fast under pedalerne – eller hænge fast i pedalerne når man flytter foden. I for eksempel Storbritannien er klip-klappere skyld i mere end 1,4 millioner lige-ved-og-næsten-uheld og reelle sammenstød hvert år.

Ifølge tv2.dk viser forskning også, at klip-klappere gør det sværere at bremse. Faktisk decelererer man op til 0,13 sekunder langsommere i klipklappere end i kilehæle - hvilket svarer til, at bilen har 3,5 meter længere bremselængde med 97 kilometer i timen.

Med klipklappere flytter man nemlig foden fra speederen til bremsen halvt så hurtigt som i kilehæle - 0,04 sekunder mod 0,02 sekunder.

Til trods for at fodtøjet er skyld i så mange uheld, er der i mange lande ikke en direkte lovgivning, der forbyder klip-klappere – heller ikke i Danmark. 

Går turen mod Spanien eller Frankrig skal du især sørge for at pakke ordentligt fodtøj. I begge lande er det ulovligt at kører bil i klip-klappere og andet løstsiddende fodtøj. I Frankrig kan en overtrædelse udløse en bøde på €90 (670 DKK) – i Spanien ligger bøden på €200 (1500 DKK). 

Den gode køresko glider ikke
FDM anbefaler, at man altid har fornuftigt fodtøj på når man kører bil. 

”Sko med en sål, der ikke er for glat, f.eks. i gummi, og som sidder godt fast om foden, er bedst,” fortæller Søren W. Rasmussen fra FDM til tv2.dk.

”Men sålen skal heller ikke blive så kraftig, at man slet ikke kan mærke pedalerne”.

Så husk at klip-klappere er skønne på stranden, men farlige bag rattet. Sørg eventuelt for altid at have et par ekstra sko i bilen, som du kan skifte til.

Fem fodtøj, der giver pedalproblemer:

1. Klipklappere: 51 procent

2. Bare fødder: 49 procent

3. Kilehæle: 38 procent

4. Espadriller: 25 procent

5. Sandaler: 18 procent

Kilde: Sheila's Wheels