Skodas mest populære bil kommer nu til Danmark i den hurtigste og mest kraftfulde version nogensinde. Octavia RS 245 har hele 245 hk, og 0-100 km/t. er overstået på kun 6,6 sekunder. Den koster fra 467.000 kr.

Skoda har stolte motorsportstraditioner, og RS er en forkortelse for ‘Rally Sport’. Det er kun de allerhurtigste Skoda, som får den bogstavskombination på bagklappen. Den kategori tilhører Octavia RS 245, der – som navnet antyder – har hele 245 hk. De bringer den store og rummelige Skoda fra 0 til 100 km/t. på kun 6,6 sekunder. Samtidig har Octavia RS 245 en topmoderne sportsundervogn, som giver sublime køreegenskaber. Med andre ord er det en racerbil forklædt som familiebil, der nu kan bestilles hos de danske Skoda-forhandlere.

Motor og chassis: 370 Nm og VAQ-differentialespærre
Octavia RS 245 har 15 hk mere end den hidtidige Octavia RS, som fortsat kan købes i Danmark. Den firecylindrede TSI-bensinmotor har et maksimalt moment på 370 Nm ved 1.600-4.300 o/min. Hatchback-modellen accelererer 0-100 km/t. på 6,6 sekunder, mens Combi-modellen klarer samme disciplin på 6,7 sekunder. Topfarten er elektronisk begrænset til 250 km/t. Motoren fås med en manuel gearkasse med 6 gear eller en 7-trins DSG-automatgearkasse. Sidstnævnte model har en brændstoføkonomi på 15,6 km/l.

Ifølge Skoda, så sprudler Octavia RS 245 i skarpe sving, hvor et nyt VAQ-differentialespærre sørger for, at den kører neutralt og ikke understyrer. Teknologien blev oprindelig udviklet til motorsport, og den fungerer sammen med en elektronisk styret multipladekobling. Når der er behov for det, kan op til 100 % af trækkraften overføres til ét forhjul. I sving bliver der overført ekstra trækkraft til det ydre forhjul, da det har mest vejgreb. Det reducerer understyringen markant, så man kan køre hurtigere gennem svinget.

Derudover har Octavia RS 245 Performance Mode Select med Performance Sound Generator, hvor føreren kan indstille individuelle ønsker til f.eks. undervogn, komfort og motorlyd. Og bilen kan udstyres med Dynamisk chassis kontrol, hvor man kan indstille støddæmperne elektronisk til Standard, Comfort eller Sport, ligesom tilvalget af Driving Mode Select giver mulighed for at justere f.eks. speederrespons og DSG-automatgearkassens skifte. Driving Mode Select gør det desuden muligt at gemme individuelle indstillinger på bilens nøgler.

Design og udstyr: LED-tågeforlygter og Alcantara®-sportssæder
Når man ser Octavia RS 245, er man ikke i tvivl om, at den er helt særlig. Ikke alene har den som andre Octavia RS Fuld LED-forlygter, der er suppleret af LED-tågeforlygter i den markante frontspoiler, ligesom kølergrillens ramme og lodrette ribber er Glossy-sort. Eksklusivt for Octavia RS 245 er udstødningen også Glossy-sort, og bilen har en Black-designpakke med bl.a. sorte sidespejle og sort tagræling (Combi). El-sidespejlene har memory-funktion og boarding-spots, som oplyser området ved sidedørene ved ind- og udstigning. Dertil kommer alufælge på hele 19 tommer, som meget passende hedder ‘Extreme’.

I kabinen sætter man sig godt til rette i et el-indstilleligt sportssæde, der har memory-funktion og er beklædt med en kombination af Alcantara, læder og kunstlæder, og griber om et sportsrat beklædt med handskeblødt og perforeret læder. Rattet kan også bruges til at betjene Bolero-infotainmentsystemet, ligesom der er gearskiftepaler i forbindelse med DSG-automatgear. Kabinen har derudover en flot og behagelig LED ambiente kabinebelysning langs panelerne, og man kan vælge mellem 10 forskellige farver.

Den lange liste med standardudstyr omfatter desuden bl.a. frontassistent med fodgængerbeskyttelse, 9 airbags, træthedsovervågning, Climatronic-klimaanlæg, parkeringssensor bag og fjernlysassistent, der automatisk blænder det lange lys op og ned. Dertil kommer de mange muligheder for ekstraudstyr som f.eks. Rear Traffic Alert og Blind Spot Detect. Sidst, men ikke mindst fås Octavia RS 245 også med Skoda Connect med nødopkald, Care Connect og Infotainment Online med opkobling og informationer under kørslen.

Pris: fra 467.000 kr.
Octavia RS 245 koster 467.000 kr., mens modellen med 7-trins DSG-automatgear koster 487.000 kr. Merprisen for stationcaren Combi er 15.000 kr. Ønsker man en Octavia RS med dieselmotor, kan man fortsat få en 2.0 TDI 184 hk fra 395.000 kr. Den kan køre op til 22,2 km/l. Som tidligere nævnt, er der også fortsat en Octavia RS TSI 230 hk til priser fra 407.000 kr.

Vi vender naturligvis tilbage med en omfattende test af Octavia RS 245.