Spillet Pokémon Go var vanvittigt populært, men en undersøgelse viser, at spillet kan have ført til ekstra trafikuheld i USA for op til 45 milliarder kroner.

I juli 2016 lancerede Nintendo et spil til smartphones, der lynhurtig blev verdens måske mest populære spil for en kort periode. I løbet af den første måned havde over 100 millioner mennesker downloadet Pokémon Go, og over alt blev græs omkring seværdigheder trampet fladt – det var nemlig her de virtuelle væsner holdt til på såkaldte PokéStops.

Men nu fremlægger et amerikansk forskerhold en undersøgelse, der viser, at spillet kan have ført til rigtig mange trafikulykker. Professorerne Mara Faccio og John J. McConnell fra Krannert School of Management ved Purdue University i Indiana har undersøgt næsten 12.000 politirapporter fra 1. marts 2015 til 30. november 2016 fra Tippecanoe amt i Indiana.

Forstyrrede chauffører
Fordi Pokémon Go er geografisk afgrænset, har forskerne kunne undersøge ulykkers hyppighed inden for 100 meter til et såkaldt PokeStop. Undersøgelserne viser desværre, at to dødsfald ville kunne have været undgået i Tippecanoe, hvis Pokémon Go ikke havde eksisteret, og at hyppigheden af ulykker steg med 26,5 procent i nærheden af PokéStops.

Ved at skalere undersøgelsen op, anslår forskerne, at Pokémon Go var skyld i 145.632 ulykker over hele USA, og hævede antallet af tilskadekomne i trafikken med 29.370 mennesker og dødsfald med 256 personer på bare fem måneder. Prisen for de mange ulykker anslås til at være mellem 12 og 45 milliarder kroner.

I USA har man i forvejen oplevet en stigning i trafikuheld over de seneste år, og mange mener, moderne smartphones og deres app’s kan være en af årsagerne. I 1988 døde der 42.130 personer i trafikken i USA, mens 2011 var året med færrest døde i mange år med 29.867 omkomne. Det tal er dog steget igen til 32.166 døde trods mere sikre biler.