Saab 9-5 klar til at køre med BioPower på de svenske veje

Saab bekræfter, at salget af en ny 9-5 BioPower model med en motor, der kører på den miljørigtige ethanol, indledes næste sommer.

Saab 9-5 BioPower er tilbuddet til svenske bilister, som ønsker at køre miljørigtigt og nyde godt af lokale skattebegunstigelser. Den 2-liters turbo motor har stor ydelse, når den kører på ethanolbaseret brændstof, og så kan den stadig køre på ”almindelig” benzin.

Ejerne af Saab 9-5 BioPower kan i Sverige bruge E85 – som er en blanding af 85 procent ethanol og 15 procent benzin – og nyde godt af besparelsen ved de svenske tanke på omkring 25 procent. Der bliver også tilbudt gratis parkering i byerne og fritagelse for f.eks. bompenge ved indkørsel i byområde.

Er bilen en firmabil, spares 20 procent på beskatningen af bilen.

Og så kører 9-5 BioPower mere sporty end benzinudgaven. Motoren yder 180 hk – 30 heste og 40 Newtonmeter mere end benzinversionen. Det er beregnet, at brændstofbesparelsen vil ligge omkring 15 procent ved landevejskørsel, mens bykørsel sikkert går lige op.

Ethanol produceres kommercielt af afgrøder fra landbruget, og fremstillingen forøger ikke atmosfærens indhold af kuldioxid (CO2) årsagen til drivhuseffekten. Det skyldes, at den mængde CO-2, der opsuges fra atmosfæren under afgrødernes vækst udligner den CO2 mængde, der afgives ved den senere anvendelse som brændstof.

Det er Saabs Trionic motorstyringssystem, som har muliggjort tilpasningen til de forskellige tændingstidspunkter og mix af brændstof /luft, som anvendes i forbindelse med ethanol. Desuden er der i tanken og brændstoftilførsel anvendt materialer, som tåler ethanol.

Under udviklingen af BioPower motoren samarbejdede Saabs ingeniører med General Motors kolleger i Brasilien, hvor 100 procents ethanol (E100) er dominerende på markedet – fremstillet lokalt af sukkerrør.

”Vores motorstyring tilpasser automatisk til typen af brændstof,” siger Kjellac Bergström, præsident og øverste chef for Saab Automobile Powertrain AB. ”Hvis der ikke er ethanol, kører bilen simpelthen på benzin til enhver tid. Turboladede biler er særdeles egnede til at udnytte fordelene ved ethanol – og vi kan se, der er endnu større muligheder i dette brændstof.”

Saab 9-5 BioPower kan købes i Sverige fra næste sommer. Priserne på markedet oplyses snart, og ventes ikke at afvige så meget fra prisen på tilsvarende benzindrevne Saab 9-5.