Du sælger din bil bedre med gode billeder og med levende billeder. Her får du en guide til at skyde en video og tage nogle superfotos, så din bil ligner en flot fotomodel, alle bare må have med hjem i garagen.

Det nye biltorvet.dk viser billederne større end nogen anden bilportal og der er ingen begrænsning på, hvor mange billeder, du må vise. Vores undersøgelser viser nemlig, at folk typisk godt gider at bladre i snit 17 billeder igennem. Derfor er det bare om at få læsset en masse gode billeder på din annonce af din bil – det sælger den bedre.

Opret en annonce på din bil

Her får du vist en masse tips, og øverst i billedkarrusellen kan du se eksempler på gode billeder.

1) Rengøring
Først skal du sikre dig, at din bil er fotoklar. Så gør den rent først.

2) Omgivelser
Når bilen er salgsklar, skal du finde et sted, hvor baggrunden er smuk og rolig, men stadig naturlig for en bil. Åben himmel og et landskab er fine, og det samme er et tomt industriområde eller en p-plads. Husk at have godt med luft i baggrunden. Undgå derfor at stille bilen lige op ad en mur, da det oftest giver et dødt og kedeligt billede, og du fjerner muligheden for at få en flot blød reklameagtig baggrund.

Lad også være med at kyle vognen ned på en strand eller stille den på en græsmark. Den skal stå på asfalt, grus eller fliser, så dækkene ikke synker ned, og kommende købere kunne få den tanke, at den har kørt markræs eller blevet brugt som strandbuggy.

3) Vejret
Når du har fundet det perfekte sted, skal du skyde bilen i det perfekte vejr – og det er gråvejr. Ikke regnvejr og ikke solskin, medmindre din bil står i skyggen. Er der sollys, er der for stor forskel mellem de lyse områder i solskinnet og de mørke i skyggerne. Ingen kameraer er i stand til at vise detaljer i både lyse og mørke områder, med mindre du benytter en fotografs bedste tricks og udstyr, men så behøver du jo ikke læse denne guide.

Undgå derfor sollys. I gråvejr er der ingen skygger og lyset er helt ensartet. Det gør ikke noget, der er overskyet eller tåget. Det kan give en god dramatisk effekt.

Når vejret og bilen er perfekt, er det tid til at tage dit kamera frem. Det er ligegyldigt, om du bruger din mobil eller et rigtigt kamera, da du jo ikke er en reklamefotograf, og dine billeder nok ikke skal bruges på forsiden af et bilmagasin. En mobil kan sagtens bruges.

FOR DE AVANCEREDE:
Har du et rigtigt kamera så justér objektivets zoom til 30 mm eller 50 mm, hvis det er et såkaldt full-frame-kamera. Sæt motivprogramhjulet på blændeprioritet, A eller Av, og justér blænden til F8.0 med drejehjulet. Her tegner de fleste objektiver skarpest. Blænden bestemmer dybdeskarpheden og ved F8.0 er du sikker på at hele bilen bliver skarpt, mens det fjerneste i baggrunden bliver uskarpt.

Eksperimentér gerne med mindre blænder for en endnu mere uskarp baggrund, der vil give dig et reklamelook. Husk, at jo længere væk baggrunden er, desto mere uskarp bliver den.

4) Indstil bilen
Drej forhjulene, så bilen har retning væk fra fotografen (dig), så fælgen vises. Tænd lygterne og evt. katastrofeblinket. Det tilføjer mere dynamik i billedet.

5) Komponér billedet
Stil dig, så du fotograferer bilen skråt forfra. Gå ned i knæ, så du tager billedet på linje med sideruderne. Bilens design tager sig bedre ud, når du fotograferer den på linje, frem for ovenfra.

Husk at levne plads omkring bilen, så billedet kan beskæres til forskellige formater, som fx 4:3 og wide screen 16:9. Bagenden af bilen skal være tættere på billedkanten end forenden, så der er luft foran vognen.

Brug kompositionsreglen om tredjedele, så øverste trejdedel af billedet er himmel og de nederste to tredjedele af billedet viser bilen. Det giver mere harmoni i billedet.

Skarpheden skal være på lygterne.

Skyd billedet.

FOR DE AVANCEREDE:
Indstil kameraet til at skyde i RAW-format. Det er et digitalt negativt, et ukomprimeret billede, hvor du i billedbehandlingen kan få flere detaljer frem i skygge- og højlysområder. RAW kræver dog et specielt billedbehandlingsprogram som fx Lightroom.

6) Flere billeder
Vend bilen og skyd et billede skråt bagfra, men husk denne gang at have mest luft til billedkanten ved bagenden.

Tag nu tre billeder lige på: Et fra siden, et forfra og et bagfra. Husk at være nede i knæene ved dem alle sammen.

FOR DE AVANCEREDE:
Hvis du vil undgå reflekser i bilen, så montér et pol-filter på objektivet. Når du drejer pol-filteret kan du styre lysets brydning i lak og på ruder, så du kan fjerne refleksioner.

7) Indendørs
Du har selvfølgelig gjort sæderne rene og fjernet løsøre som vandflasker og ledninger til mobilen. Justér forsæderne helt bagud, så de er på linje, og sæt rattet og alle dyser lige. Åbn fordøren og tag et billede, hvor man ser begge forsæder og førerpladsen.

Det kan være lidt af en akrobatisk øvelse lige at finde de rigtige vinkler, og her må du prøve dig frem. Et vidvinkelobjektiv som ejendomsmæglere bruger, er at foretrække, men det er jo ikke alle der har sådan et.

Instrumentbord og førerpladsen, kan man tage omme fra bagsædet. Du kan tage forsædets nakkestøtte af, hvis den er i vejen, eller lægge forsæderyggen ned – altså bagudvendt ned.

Når du er færdig foran, så justér forsæderne helt frem og tag billedet af bagsæderne. Vis, hvis der er splitbagsæder.

Husk at fotografere bagagerummet – hvis altså det er tømt.

FOR DE AVANCEREDE
Nogle gange kan kameraet blive udfordret indendørs af dårligt lys. Det kan give kornede billeder, eller gøre det svært at få helt skarpe fotos. Brug en ekstern blitz, hvor du monterer en såkaldt diffuser, altså en hvid plastikhætte, der spreder lyset og gør det blødere – vend også blitzhovedet opad eller væk, så du undgår hårde skygger. Har du ikke en ekstern blitz, kan du sætte et hvidt kaffefilter foran den indbyggede blitz i kameraet, og på mange kameraer kan blitzen vendes opad.

8) Detaljer
Husk at skyde detaljebilleder af ekstraudstyr og evt. fede emblemer og den slags. Aircon-knappen, fartpilotstilken, automatgearet, isofix-logo, anhængertræk osv. Alt, hvad der gør køreturen mere bekvem eller praktisk, skal du huske at tage nærbilleder af. Der er ingen begrænsninger på antal billeder på biltorvet.dk, så hæld rigeligt på. Se inspiration i billedkarrusellen øverst.

Gå gerne meget tæt på detaljerne. Din telefon vil automatisk registrere, at du er meget tæt på og gå i såkaldt makro-mode. Det betyder, at fokusområdet bliver meget lille, så kun en meget lille del i billedet er helt skarpt, mens forgrund og baggrund er reklamefotoagtigt uskarpt. Det er en fed effekt, som du skal udnytte.

FOR DE AVANCEREDE
Når du tager detaljebilleder, så indstil blænden på det største hul objektivet kan klare, dvs. det laveste F-nummer, typisk er det F3.5, eller ved gode objektivet F2.8, gerne mindre. Så får du mest lys ind i kameraet og mindste skarphedsdybde. Det betyder, at du får det flotte reklamelook med en blød uskarp baggrund.

9) Motorrum
Drop det. Ingen interesserer sig for motorrummets plastikskjolde, medmindre din vogn er en klassiker uden skjold eller har mere end fire cylindre og samtidigt er pinligt rent.

SÅDAN SKYDER DU EN FLOT VIDEO:
- Altid hold telefonen vandret.

- Husk god lyd! Og husk, jo længere væk du er, desto dårligere er lyden. Hold dig tæt ved mikrofonen, hvis du taler i videoen.

- Hold dig fra zoom – gå tæt på i stedet. Mange telefoner har digital zoom og det forringer billedkvaliteten. Samtidigt giver det mere rystede billeder.

- Lav rolige billeder. Ingen panorering, med mindre du har et klart startpunkt og et slutbillede. Mens du panorerer kan ingen se, hvad der er i billedet. Du må altså ikke bruge video som en billede-støvsuger.

- Film ting, der ikke kan vises på billeder eller skrives i tekst, som fx bevægelser og lyde. Få inspiration i videoen øverst i denne artikel.

- Show it, don’t tell it: Vis det, du taler om. Snakker du om et fedt gearskifte eller pladsen på bagsædet, så flå i gearstangen og sæt dig ind på sædet og vis det på videoen.

- Spild ikke tid på at sige goddag – undersøgelser viser, at den perfekte længde på en video er 26 sekunder.

- Nævn ikke priser eller kilometertal. Det kan jo være, det ændrer sig.