Med introduktionen af Alfa 159 Sportwagon åbner Alfa Romeo et nyt kapitel i historien om en af verdens mest elegante og sportslige personbiler.

”Alfa 159 Sportwagon giver sin ejer ydelse og køreglæde i særklasse, akkurat som man forventer at få i en ægte sportsvogn. Samtidig sætter den en helt ny standard for kombinationen af komfort, pladsforhold, dynamik og ikke mindst elegant design. Kort sagt er det er en bil med italiensk temperament og stil,” siger han.

Den nye sportwagon er designet af Giorgetto Giugiaro i samarbejde med Alfa Romeo Centro Stile, og den er karakteriseret ved rene, ubrudte linier fra forlygter til bagklap. En diskret profil løber i hele karrosseriets længde og understreger de elegante former.

Bilen har samtidig en meget stilren front og en markant bagende med den 5. dør, som giver fin adgang til det store bagagerum. Det kan tage 445 liter bagage, næsten 100 liter mere end forgængeren, 156 Sportwagon, og hvis man lægger bagsæde-ryglænet ned, er der 1.235 liter bagageplads til disposition.

I kabinen er der lagt vægt på et ergonomisk rigtigt instrumentbord, sådan at midterkonsollen er drejet mod føreren, og sæderne er store og giver god støtte. Støjniveauet i kabinen er bemærkelsesværdigt lavt selv under kørsel med høj fart, ligesom klimaanlægget er udviklet, så det er lydløst under brug.

Sikkerhed og teknik

I den nye Alfa 159 er der arbejdet målrettet med den passive sikkerhed bl.a. gennem udvikling af en ny platform og en styrkelse af karosseriets stivhed med et sikkerhedskassesystem, og det gælder også for 159 SW. Derudover er bilen forsynet med syv airbags og i nakkestøtterne på forsæderne er der en speciel anti-whiplash funktion, som giver støtte ved en kollision.

Der er også sket meget med den dynamiske sikkerhed med en lang række forskellige elektroniske hjælpesystemer, som sørger for større aktiv sikkerhed, f.eks. er der MSR (modvirker blokering af forhjul f.eks. ved pludselig ned-gearing), ASR (antispind), HBA (hydraulisk bremseassistance), ABS (blokeringsfri bremser), EBD (elektronisk bremsetrykfordeling) og en såkaldt ”hill holder” for start i bakket terræn.

Alfa 159 Sportwagon har været gennem et utal af ekstremt krævende testforløb, tjeks og inspektioner, før den kunne gøre sig fortjent til Alfa Romeo mærket. Der blev lagt særlig vægt på at sikre, at bilens sportslige egenskaber blev bibeholdt, også som stationcar. Affjedringskomfort og køredynamik var to nøglebegreber i dette udviklingsforløb. Karrosseriet er udført i høj-styrke stål og svejset sammen med brug af ny avanceret teknologi. Det giver en stiv konstruktion, som er et godt udgangspunkt for at undervognen kan opsuge og filtrere alle ujævnheder fra kabinen, og for at styringen kan blive ekstrem præcis (det er klassens mest direkte). Alt sammen et udtryk for en avanceret konstruktion.

Med 3,2 liters V6 motor er Alfa 159 Sportwagon udstyret med et avanceret permanent firehjulstræk med tre differentialer, det midterste er af typen Torsen C. Hjertet i det avancerede 4X4 system er Alfa Romeo Q4 systemet, der sikrer permanent dynamisk distribution af kræfterne til alle fire hjul. Det medvirker til yderligere sikkerhed og styrker bilens sportslige egenskaber.

Med Alfa 159 Sportwagon Q4 har Alfa Romeo udviklet endnu en avanceret teknologi, der gavner både komfort, sikkerhed og køreglæde.

Motorprogram

På motorsiden er der tre helt nye JTS benzinmotorer (direkte benzinindsprøjtning i cylinderne) med variable ventillukketider for både indsugnings- og udstødningssiden. Dette giver højere præstationer og dermed større køreglæde. Og på dieselfronten er der to stærke motorer med meget højt drejningsmoment på henholdsvis 320 Nm og 400 Nm. Alle dieselmotorer opfylder Euro 4 standarden, og motorerne er yderligere udstyret med et partikelfilter (DPF). Systemet er et såkaldt ”for life”-system, som er servicefrit i hele bilens levetid, og filteret fungerer helt uden ekstra additiver i brændstoffet.

Til hele motorprogrammet leveres en ny 6-trins gearkasse, der har et præcist, hurtigt og velfungerende gearskifte med kort vandring mellem gearene.