Den 5-dørs Audi A1 Sportback ruller ud til forhandlerne i marts 2012. Når det gælder design, opbygningen af det lette karrosseri og målene er den 3,95 m lange, nye model nært beslægtet med den 3-dørs søstermodel. Den er nogle mm højere, så den dermed byder på mere plads ved bagsædet. Som standard leveres Audi A1 Sportback med fire sæder, og den fås med fem sæder uden merpris.


Blandt motorerne kan man vælge mellem tre TFSI-benzinmotorer og to TDI-motorer med en ydelse på mellem 86 hk og 185 hk. Til nogle af motorerne leverer Audi den lynhurtigt skiftende 7-trins S tronic som kraftoverføring.

A1 design
Audi A1 Sportback viderefører designet fra A1-modellen med tre døre. Motorhjelmen og bagklappen omslutter karrosseriet, skulderlinjen forløber hele vejen rundt om bilen, og den flydende tagkuppel med integreret spoiler går over i en kraftigt hældende C-stolpe. På fronten dominerer den store singleframe-grill med de afskårne hjørner øverst.
Som ekstraudstyr lakerer Audi tagkuplen – tagbuen, taget og tagkantspoileren – i en af tre forskellige kontrastfarver. Der kan vælges mellem 12 forskellige lakfarver til bilen, deriblandt den nye farve samoaorange, der fås eksklusivt til A1 Sportback.

Audi leverer A1 Sportback med fire sæder som standard og med fem sæder som ekstraudstyr uden merpris. Sæderne har en sportslig-lav position og giver god støtte. I forhold til den 3-dørs søstermodel er hovedhøjden og skulderpladsen øget med henholdsvis 1 cm. Bagagerummet i A1 Sportback rummer 270 l. Når de delte bagsæderyglæn klappes frem, vokser det til 920 l, og de L-formede hovedstøtter, der kan sænkes langt ned, kan blive i ryglænet.

Kraftfuld og effektiv drivlinje
Audi leverer A1 Sportback med fem forskellige 4-cylindrede motorer – tre TFSI og to TDI. Alle motorer er konstrueret ud fra downsizing-princippet – slagvolumen erstattes af trykladning, og brændstoffet tilføres ved hjælp af direkte indsprøjtning.

Indstigningsmotoren, 1.2 TFSI, yder 86 hk, og en ekstra højtydende termostyring bidrager til dens økonomiske forbrug på 19,6 km/l. De to TFSI-motorer med en slagvolumen på 1,4 l yder 122 hk eller 185 hk. Topbenzinmotoren har dobbelt trykladning med både kompressor og turbolader – resultatet er et drejningsmoment på 250 Nm, en acceleration fra 0-100 km/h på 7,0 sek. og en tophastighed på 227 km/h.

To TDI-motorer fuldender motorprogrammet. 1,6-liters-motoren fås i to varianter, med 90 hk og 105 hk. I begge varianter (med manuel gearkasse) kører den hele 26,3 km/l ved blandet kørsel – det svarer til en CO2-emission på 99 g pr. km.

Audi connect
Udbuddet af infotainment-systemer til Audi A1 Sportback er opbygget i moduler. Komponenterne stammer direkte fra luksusklassen.

Det første komponent er radio concert (ekstraudstyr) med sd-kortlæser. Den danner grundlag for Connectivity-pakken – som omfatter Audi music interface, Bluetooth-telefonforberedelse og navigationsforberedelse. Sidstnævnte kan kunden aktivere brugen af på et senere tidspunkt. Audi leverer også Connectivity-pakken som en del af media-pakken. Derover findes navigationspakken, hvor navigationen allerede er aktiveret.

I toppen af udvalget findes MMI Navigation plus, som sætter nye standarder i segmentet for små, kompakte biler. Systemet omfatter en stor harddisk, betjening i henhold til MMI-princippet, et dvd-drev og en effektiv stemmestyring. 6,5"-skærmen, som kan klappes ud af instrumentpanelet, viser tredimensionel grafik i høj opløsning.

En anden nyhed i dette segment er Bluetooth-biltelefon online, som gør det muligt at anvende de nye onlinetjenester fra Audi i A1 Sportback – stikordet hedder Audi connect. Det drejer sig primært om navigation med billeder fra Google Earth og Google Street View, specielt tilpassede nyheder, vejr- og rejseinformationer, internetradio samt søgning efter specielle destinationer via stemmebetjening. Et WLAN-hotspot kobler mobile apparater op til internettet. Audi trafikinformationer online giver et præcist og aktuelt billede af trafikbelastningen på den valgte rute.

Introduktion i Danmark
Audi A1 Sportback introduceres på det danske marked til marts 2012. Prisen forventes at være klar midt i december i år.