I næste weekend, den 23. og 24. oktober, er der introduktion på en helt ny Kia Cerato. Det er Shuma’s afløser – og der er tale om en bilmodel, som på alle leder og kanter er forbedret. Niveauet er højt hele vejen rundt – undtagen på omkostningssiden! Du kan selv få syn for sagen hos din lokale Kia-forhandler, som holder åbent hus mellem 11 og 16.

I løbet af efteråret vil endnu en ny Kia-model sætte sit præg på de danske landeveje. Cerato er navnet – og den afløser Shuma II, der hidtil har været Kia’s kombattant i den såkaldte Golf-klasse.Og selv om Kia udspringer fra Korea, er der i høj grad tale om en universel bil. Den ny Cerato er således designet i Kia’s R&D-centre i henholdsvis Tyskland og USA. Det har været med til at gøre bilen meget europæisk.

Der er mange bilmærker repræsenteret i Golf-klassen, men med et meget højt udstyrs- og sikkerhedsniveau vil Cerato helt sikkert blive en ombejlet model. Bilen bliver lavet i en fire- og en femdørs version – henholdsvis som sedan og hatchback. Og bliver i Danmark udstyret med tre forskellige motorer.

Den mindste benzinversion bliver Cerato 1,6 LX, som har 105 hestekræfter. Med et drejningsmoment på 143 Nm kører bilen godt 14,2 kilometer på literen ved blandet kørsel.

Er man til lidt mere ”power” under kølerhjelmen, kan man få Cerato med en 2,0 CVVT benzinmotor, som yder 143 hestekræfter. Drejningsmomentet er på 186 Nm, og det gør 2,0’eren i stand til at køre godt 13,3 kilometer på literen (blandet kørsel).

På dieselsiden kommer Kia Cerato i første omgang med den fra Carens velkendte 2,0 CRDi dieselmotor. Den yder 112 hestekræfter, og har et drejningsmoment på 245 Nm.

Omkring årsskiftet bliver der mulighed for at købe Kia Cerato med en fuldstændig nyudviklet 1.5 CRDi-motor, som yder 102 hestekræfter. Der er tale om en stærk motor med et drejningsmoment på 235 Nm, som virkelig gør Cerato økonomisk i drift. Gennemsnittet ved blandet kørsel viser 18,8 kilometer per liter diesel.

Det er lykkedes at få den velekviperede Kia Cerato ned i en pris på 174.999,- kroner. Det er for en Cerato 1,6 LX i femdørs-versionen. En Kia Cerato 1,6 EX i sedan-versionen koster 184.999,- kroner – og vil man prøve kræfter med en 2,0 LX i femdørs-versionen, så koster den 194.999,- kroner. Cerato 2,0 CRDi LX i femdørs-versionen koster 214.999,- kroner. Alle priser er introduktionspriser. Prisen for den kommende dieselversion, hvor der 1,5 liter under hjelmen, er endnu ikke fastsat.

Der er masser af albuerum i den nye Cerato. En akselafstand på 261 centimeter har skabt grobund for god plads i kabinen – men heller ikke bagagerumspladsen behøver man at frygte for. I femdørs-versionen er der således hele 538 liter at gøre godt med.

På udstyrslisten er Cerato som sagt kommet rigtigt godt med.Seks airbags, skivebremser på alle fire hjul, ABS-bremser med EBD (elektronisk bremsefordeling), Isofix-beslag, aktive nakkestøtter og selestrammere er bare et lille udpluk fra den mangfoldige liste over standardudstyret. At bilen desuden er ekviperet med fire elruder, opvarmede elspejle og solbrilleholder, gør bare køreoplevelsen endnu mere komplet – på hver eneste kilometer.