Forførende smuk, den nye Volvo XC60

Med den nye Volvo XC60 gør Volvo en smuk entré ind i bilverdens hurtigst voksende segment – dristigt klædt i en spændende kombination af en coupé's sportslige udstråling og XC-modellernes muskelkraft. Volvo XC60 er fremme på det danske marked i begyndelsen af november til priser fra 668.000 kr.

Segmentet for 'små' crossovers som Volvo XC60 vokser så hurtigt i øjeblikket, at kunderne inden for få år vil have mindst 10 forskellige modeller at vælge imellem. Allerede i 2009 forventes segmentet globalt at vokse med 75 procent til 443.000 biler.

"Hvis man skal have succes på disse præmisser, kræver det, at man tør stikke næsen frem og skabe en bil, som tydeligt skiller sig ud fra mængden. Vores nye XC60 er en spændende syntese af et modigt sportsligt design og en række intelligente sikkerhedssystemer, som kan hjælpe føreren med at undgå en række ulykker," forklarer Volvo koncerndirektør, Fredrik Arp.

Volvo XC60 er i princippet en kombination af to klassiske biltyper: nederst er de markante, velformede XC-muskler pumpet op, så de giver et stærkt, atletisk karrosseri med stor frihøjde og store hjul. I bilens øverste del skaber de elegante linier den sportslige karisma, der ellers kendetegner en coupé.

City Safety er standard
Sikkerhedsmæssigt er Volvo XC60 essensen af Volvo's lange sikkerhedstradition. "Volvo XC60 er den mest sikre Volvo, vi nogensinde har produceret. Den samler al den sikkerhedsviden, vi har opbygget gennem mere end 80 år. Måske er den sågar den sikreste bil i alle kategorier," mener Fredrik Arp.

City Safety er den store sikkerhedsnyhed i Volvo XC60 – en unik løsning, der hjælper føreren med at undgå eller mindske følgerne af de lav-hastighedskollisioner, man ofte oplever i tæt bytrafik eller ved køkørsel. Hvis bilen er ved at køre ind i et andet køretøj, og føreren ikke reagerer på faren, bremser bilen selv. City Safety er udviklet til bykørsel og er aktivt op til 30 km/t. Volvo XC60 er den første bilproducent i verden, der som standard er udstyret med et sådant system.

Ud over City Safety vil også Roll Stability Control (RSC) være standard på Volvo XC60. Systemet blev udviklet til Volvo XC90 for at undgå de overrulnings-ulykker, som ellers kan være en stor risiko for biler med højtliggende tyngdepunkt. Samtidig er DSTC systemet videreudviklet yderligere, og desuden kan XC60 naturligvis leveres med de mange elektroniske sikkerheds- og komfortsystemer, som Volvo Cars har udviklet i de senere år, såsom WHIPS (beskytter mod piskesmæld), BLIS (dækker de blinde vinkler), ACC (holder afstand til den forankørende) og Driver Alert (holder chaufføren vågen) etc.

Sekscylindret turbomotor og stærke dieselmotorer
Den nye Volvo XC60 vil blive introduceret med tre motorvarianter. Topmodellen er den sportslige, turboladede T6, der yder 285 hk, har et moment på 400 Nm mellem 1.500 og 4.800 omdrejn., accelererer fra 0-100 km/t på 7,5 sek. og kører 8,4 km/ltr.

Hertil kommer dels den stærke, fem-cylindrede turbodiesel D5, der yder 185 hk, har et moment på 400 Nm mellem 2.000 og 2.750 omdrejn., accelererer fra 0-100 km/t på 9,5  sek. og kører 13,3 km/ltr. Og dels en 2.4D turbodieselmotor (5-cyl.) på 163 hk, hvor de tilsvarende værdier er: 340 Nm mellem 1.750 og 2.750 omdrejn., 10,5 sek. og 13,3 km/ltr.

T6 har en seks trins automatgearkasse som standard, mens de to dieselmotorer både kan leveres med en seks-trins manuel gearkasse og en seks-trins automatgearkasse.

Fælles for motorerne gælder, at de er ekstremt kompakte, således er de alle tværstillede med de positive effekter, det har for sikkerheden. Samt  at de alle leveres med firehjulstræk (AWD) som standard.

Sporty, sikre og komfortable køreegenskaber
Med den nye Volvo XC60 tager Volvo Cars endnu et skridt fremad, når det gælder at tilbyde biler, der er inspirerende og alligevel komfortable at køre i. Bilens kompakte størrelse og de præcise vejegenskaber betyder, at Volvo XC60 føles lige elegant i bytrafikken som på landevejen. 

"Vi har designet Volvo XC60 til kunder, der stiller store krav til køreoplevelsen. Uanset om bilen bruges i byen, på motorvejen eller på kurvede landeveje. Vi har derfor haft stor fokus på at finde den korrekte balance mellem det sportslige og det komfortable – til undervognen og til bilen generelt," siger projektdirektør Lars Blenwall.

Volvo XC60 har en robust konstruktion, så den kan klare alle køreforhold. Karrosseriet er ekstra vridningsstabilt (20 kNm/grader), og den sportslige undervogns-opsætning betyder, at biler er let at kontrollere - selv i de mest krævende køresituationer. Vægten er optimalt fordelt mellem for- og bagaksel, hvilket giver en god balance og et sikkert vejgreb. Volvo XC60 er udstyret med elektronisk firehjulstræk med Instant Traction fra svenske Haldex, som giver det bedst tænkelige vejgreb, selv ved start på meget løse eller fedtede overflader. Systemet kan udvides med et helt nyt Trailer Stability Assist (TSA), som giver fuldstændig kontrol, hvis man har en trailer efter bilen.
 
Lyd i verdensklasse
"Volvo's lydanlæg er blandt de bedste i bilverdenen i dag," siger Lars Blemwall. "Og det siger sig selv, at kun det bedste er godt nok til en bil af denne kaliber. Sammen med verdens førende producenter af lydanlæg har vi udviklet et førsteklasses lydanlæg med en digital forstærker fra Alpine, Dolby Pro Logic II Surround og fremragende højttalere fra de danske eksperter hos Dynaudio. Resultatet er en lydoplevelse i absolut verdensklasse".

Premium Sound System kan vælges som ekstraudstyr, mens Volvo XC60 som standard leveres med Volvo's Performance anlæg (4x20W) med seks højttalere.

Masser af udstyr
Volvo XC60 har en omfattende udstyrliste, der bl.a. rummer: ECC klimaanlæg med pollenfilter, el-ruder for og bag, varme i for- og bagsæder, læderrat, forlygtespulere, Hill Decent Control og elektronisk parkeringsbremse.

I Danmark til november
Den nye Volvo XC60 introduceres i Danmark i begyndelsen af november. De endelige priser er netop kommet på plads, og Volvo XC60 2.4D vil koste 668.000 kr. med manuelt gearskifte (aut. koster en merpris på 36.000 kr), D5 koster 688.000 kr., mens priserne på topmodellen Volvo XC60 T6 aut. vil starte ved 895.000 kr.