Endnu en europæisk bil kåret i USA

Den lille retropersonbil, MINI, er blevet kåret til årets personbil i USA på North American International Auto Show. Prisen gives efter indstilling fra 50 motorjournalister fra USA og Canada.

Hermed har to europæisk-byggede biler fået den prestigefyldte titel for 2003. MINI fabrikeres som bekendt af BMW-gruppen, og MINI sælges også i Danmark, hvor den har fået en del opmærksomhed og ros for at være velkørende trods sine beskedne ydre mål. Dens forgænger var som bekendt en engelsk bygget bil under mærket Morris Mini eller Austin Partner.

Den klassiske MINI er den mest solgte bil i England i dag med et salgstal på over 5 millioner eksemplarer.

Den internationale biludstilling i Detroit viser i øvrigt i år en række nyskabelser fra traditionelle bilmærker, som videreudvikler såvel eget design som teknik. Det gælder ikke alene europæiske mærker som Porsche og Audi, men også koreanske og japanske bilmærker. Sidste nyskabelse er Toyotas FJ Cruiser, der nærmest må betegnes som en mini-Hummer i japanske klæder. I Danmark vil den muligvis kunne blive en kult-bil, men i praksis nok mest egnet ved Vesterhavet eller som bjergningskøretøj.

af Preben Kjær, D·A·F