Det bliver snart svært at holde styr på alle de nye bilmærker, som vælter ind over landets grænser fra Østen - nyeste skud fra kineserne er Voyah Free, som er en elektrisk SUV i luksusklassen.

Voyah laves af mastodonten Dongfeng, en af de største bilproducenter i Kina. 

Den første model, der kører til Danmark, er den elektriske SUV Voyah Free, som allerede er lanceret i Norge. Den er 4905 mm lang, 1950 mm bred, har en vægt på 2340 kg og må trække op til 2000 kg. Voyah Free har en rækkevidde på op til 500 km (WLTP), er firehjulstrukket og med sine 489 hk har den en acceleration 0-100 km/t på 4,4 sekunder.

En strålende nyhed
Den er rigt udstyret med bl.a. panoramaglastag med elektrisk dæmpning af lys, hvilket påstås kan fjerne 99,99 procent af UV-stråler fra solen og et lydanlæg fra danske Dynaudio .
Voyah Free lanceres i løbet af efteråret og vil ligesom de kommende modeller bliver distribueret og serviceret helt traditionelt af et forhandlernetværk. Forhandlernetværket er endnu ikke fastlagt, men vil tage udgangspunkt i eksisterende K.W. Bruun-forhandlere, der blandt andet sælger Peugeot og Citroën.

Porteføljen vil blive udvidet med en eksklusiv 7-personers MPV med navnet Voyah Dream og en sedan, Voyah Passion.
 

Priserne er endnu ikke ude, men Voyah Free er en luksus-SUV, der sigter direkte mod BMW iX og Audi Q8 e-tron, så mon ikke den lander deromkring.

Dongfeng er en gammel kineser
Dongfeng, som laver Voyah, startede som den første kinesiske bilproducent et samarbejde med internationale virksomheder, herunder PSA-koncernen i 1992.
I dag er Dongfeng den største ikke-private aktionær i Stellantis-koncernen, der i tal tæller 14 europæiske- og amerikanske brands. Koncernen har produceret biler i 54 år og lancerede i 2020 Voyah-brandet.

Navnet Voyah har sin oprindelse i det franske ord ”voyage”, der betyder rejse.

Globalt har Dongfeng 176.000 ansatte og med udviklingscentre i bl.a. Tyskland og Sverige er bilerne fra start udviklet til det europæiske marked. Dongfeng havde i 2020 2391 registrerede patenter, hvilket er langt det højeste antal blandt de kinesiske producenter, oplyser importøren.