For blot 20 år siden virkede det som ren science fiction, men nu er det ikke særlig langt ude i fremtiden. Vi tænker på selvkørende biler. Biler som ikke behøver hjælp fra et menneske for at navigere rundt i trafikken og bringe dig fra A til B. Det virker stadig mærkeligt, og det kommer nok til at kræve lidt overvindelse, når man første gang sætter sig ind i en selvkørende bil, for instinktet vil nok, at, man griber fat i rattet, men det vil tiden vise, og den tid er altså ikke længere så langt ude i fremtiden, hvis man skal tro verdens største bilproducent.

Serieproduktion i 2020

Volvo har eksempelvis allerede biler kørende rundt som test på vejene omkring Göteborg, hvor de dog ikke møder andre trafikanter, men der er andre bilproducenter, der er lige så langt fremme i processen og endda en smule længere. En af dem er verdens største bilproducent Toyota, som har meldt ud, at man I 2020 vil have den første bølge af selvkørende biler på vejene i Japan. En plan som betyder, at man altså om cirka fem år vil kunne møde selvkørende biler på vejene i Japan, og det er pludselig ikke så langt ude i fremtiden. En ting er dog planer, noget andet er, om det så er realistisk, og det er der faktisk meget, som tyder på.

Otte vigtige kilometer

Toyota har nemlig fornyligt testet en førerløs bil i den tætte motorvejstrafik i Tokyo, og det blev en stor succes, fremgår det af en artikel på Ekstrabladet.dk. Bilen tilbagelagde otte kilometer uden problemer, og selv om man for en sikkerheds skyld havde sat en fører bag rattet, så forblev han arbejdsløs hele vejen. 

Der vil selvfølgelig gå mange år endnu, før vi alle kører rundt i førerløse biler, men det er ikke utænkeligt, at det bliver en realitet inden for en overskuelig periode. Når først man har vænnet sig til, at man ikke selv skal navigere, og man lærer at stole på bilen, så er der en masse perspektiver og muligheder i de førerløse biler. Pludselig kan tiden bag rattet bruges effektivt, eventuelt til at udføre arbejde, og måske man i sidste ende kan få mere tid med familie og venner, ligesom trafikuheld på sigt måske kan udryddes.

Det er selvfølgelig rene spekulationer, men det er drømmescenariet, hvis Toyota og de andre bilproducenter kan fortsætte udviklingen, og de første selvkørende biler er på vejene i 2020. Vi venter i spænding på, hvad fremtiden bringer, og når det drejer sig om førerløse biler, er det ikke sikkert, at vi behøver vente så længe.

PS. Billedet har intet med Toyotas selvkørende bil at gøre, men er i stedet Googles bud på en selvkørende bil. At netop Google også er en del af udviklingen af selvkørende biler underbygger blot, at der sker en masse på området, og at det går hurtigt.