Så er der nyt fra Peugeot – denne gang er det konceptbilen EXALT, der er trukket i nye klæder. Bilen vises ved dette års Paris Motor Show.

EXALT er ifølge Peugeot designet til at pirre sanserne med sit uventede materialebrug, hvor bl.a. karosseriet er fremstillet i en unik kombination af rå stål og ”Shark Skin”, og ikke mindst til at overraske med spændende teknologiske løsninger.

Som en hyldest til den franske bilproduktion i 20´erne og 30´erne, er karosseriet i rå stål håndlavet af en karetmager. Designet på EXALT har forenet de mest potente elementer fra Peugeots formsprog: Lang motorhjelm, markerede hjulkasser, høj talje og lav taglinje (bilens højde er 1,30 meter) og en blanding af plane flader og skarpe linjer. Udseendet kombinerer aggressivitet med en strømlinet dynamik, der understreges af, at alle unødvendige materialer er skåret væk – alle detaljer er nøje udvalgt med øje for effektivitet.

EXALT er 4,70 meter lang og er udstyret med 20” hjul. For at mindske vindmodstanden, er bagenden udført i ”Shark Skin”, som er et effektivt tekstil, der er et resultat af bionik, hvor man har hentet inspiration i naturens processer og dermed formået at frembringe et stof, der har samme overflade og egenskaber som hajskind. Kombinationen af det rå stål og det grå ”Shark Skin” skaber en sofistikeret tone i tone overgang og understreger bilens stringente elegance. Brugen af ”Shark Skin” har ikke alene en æstetisk funktion, men bidrager desuden til EXALTs dynamiske performance og dens SCx værdi på blot 0,6.

Peugeots i-Cockpit er designet til at give en intens køreoplevelse bag rattet, som er udformet i læder og chiné (uldbaseret tekstil, red.). De digitale instrumenter er placeret intuitivt for at gøre betjeningen så let som muligt, mens to sammenklappelige touch skærme indeholder informationer om Hi-Fi, navigation, aircondition osv. En særlig innovativ feature er Pure Blue systemet, som renser luften for flygtige organiske forbindelser og små partikler, før den kommer ind i kabinen.

Bilens ekspressive linjer bliver fremhævet af en gennemført stålfinish, og selv i kabinen er der brugt rå stål de steder, hvor passagererne ikke har direkte kontakte med det. Ved albue og arm kontaktpunkter er der valgt varmt tonet træ, mens der er brugt chiné på dørpaneler, instrumentbord og loftsbeklædning. Sportssæderne er udført i en blanding af chiné og ældet læder. Normalt bliver læder til biler udvalgt omhyggeligt og garvet, så det fremstår helt ensartet og fejlfrit. I dette tilfælde har man valgt at udnytte de små fejl i læderet til at give en unik signatur og lade læderet ælde naturligt uden brug af kemikalier.

Som en del af målsætningen om at fremme bæredygtighed og udnytte de ressourcer, der er på de forskellige markeder, er den kinesiske version af EXALT udsmykket med ibenholt, mens det i den europæiske version er erstattet med ”avispapirstræ”. Som navnet indikerer, er det lavet af genanvendte aviser, hvilket sås første gang på konceptbilen Onyx. I dette tilfælde er der brugt erhvervsmagasiner, som med deres karakteristiske farve giver en laksefarvet nuance.

Peugeot EXALT vejer blot 1.700 kg og er udstyret med en plug-in HYbrid4 drivlinje. Under motorhjelmen ligger en 1.6 THP benzinmotor med 270 hk, som er udviklet af Peugeot Sport. Elmotoren, der yder 50 kW, er integreret i multi-link bagsakslen. Den opsamler energi til opladning af batteriet under bremsning og ved deceleration bliver den kinetiske energi, der ellers ville være gået tabt brugt som bremsekraft. HYbrid4-teknologien giver ikke alene EXALT hele 340 hk, men også mulighed for at vælge firehjulstræk og forskellige køremåder: Ren el, kun benzin eller benzin-el hybrid, mens føreren samtidig nyder godt af Peugeots know-how, når det gælder vejgreb og køreegenskaber.

Med EXALT afslører Peugeot ikke alene sin fremtidsvision for sedan-modellen, mærket viser endnu en gang, at passion er en integreret del af arven og generne.