Ford

For(d)lygter i fokus

|

Har du nogensinde tænkt over, hvordan forlygter har ændret sig gennem tiderne? Forskellen på dengang og nu er som nat og dag, hvilket Ford Motor Company har lavet en lille undersøgelse af.

Der er selvfølgelig sket en masse i forlygternes design. Linjerne flyder bedre ind i bilens design, kanterne står knivskarpt og de kan understrege bilens udtryk. Men det er ikke kun designet der er forandret - teknologien har ændret sig drastisk i løbet af de sidste 100 år

Ford sætter en cyklist i rampelyset
I billedeserien ses en cyklist på 12 meters afstand i skæret af et par forlygter. Her ses udviklingen af lygteteknologi gennem tiden tydeligt. Illustreret med en Ford Model T fra 1908 – videre til Ford modeller fra 1930’erne, 1960’erne, 1970’erne, 1990’erne og helt frem til en spritny Mustang.


”Vi er kommet ud af den mørke tidsalder, hvad angår lygteteknologi,” fortæller Michael Koherr, Fords forsker og ingeniør i lygteteknologi. ”Det er utroligt hvor stor forskel ændringerne har på sikkerhed og komfort”.

Bilister i en model T – som blev solgt i mere end 15 millioner eksemplarer – skulle først tænde acetylen-lamperne for at få lys, men den lyste stadig ikke kraftigt nok og datidens bilister kunne derfor have problemer med at se i mørket. I dag bruges xenon- og LED-forlygter, der automatisk tilpasser sig bilens fart, vejens omgivelser og følger rattets bevægelser. Moderne forlygter er desuden designet så lyset gradvist fader ud ved lyskeglens ende, fremfor at stoppe brat – så objekter gradvist kommer til syne i mørket.

”Vi er gået fra hvad der kan sammenlignes med stearinlys til effektive xenon- og LED-forlygter. I fremtiden vil der komme endnu kraftigere LED-forlygter på biler, hvilket kan hjælpe bilisterne til at være mere opmærksomme på trafikken og især omgivelserne,” uddyber Michael Koherr. ”Forskellen på dengang og nu er som nat og dag”.

Ford på biltorvet.dk

Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Fiesta 1,0 EcoBoost Titanium Start/Stop 100HK 5d
NYHED
72.900 kr.
Ford Fiesta
1,0 EcoBoost Titanium Start/Stop 100HK 5d
Viborg
165.000
2013
Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Transit 470 L4 Van 2,0 TDCi 170 Trend H3 RWD
NYHED
Ring for pris
Ford Transit
2,0 TDCi 170 Trend H3 RWD
Horsens
1.000
2019
Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Focus 1,6 TDCi 90 Trend Collec. stc. ECO
NYHED
78.900 kr.
Ford Focus
1,6 TDCi 90 Trend Collec. stc. ECO
Herning
116.000
2010
icon-licensePlate

Nummerpladeinfo

icon-newsletter

Modtag Biltorvets nyhedsbrev