Blot få uger efter at MINI kunne fejre sin 50 års fødselsdag, blev endnu en milepæl sat i går, da bil nummer 1,5 million rullede ud af fabrikken i Oxford, hvor den nye MINI er blevet produceret, siden den så dagens lys i 2001.
Parlamentsmedlem Ian Lucas, der er ansvarlig for automobilindustrien hos den engelske regerings Department for Business Innovation and Skills (BIS), der beskæftiger sig med forretningsudvikling og –kompetence, samt bestyrelsesmedlem hos BMW Group, Ian Robertson, sluttede sig til en gruppe lærlinge på fabrikken i Oxford, da den chilirøde MINI Clubman rullede af båndet. Bilen er bestilt af en engelsk kunde.


Siden produktionen startede i Oxford i 2001, er MINI blevet et globalt fænomen, der har høstet anerkendelse og vundet talrige priser verden over og i dag sælges i mere end 80 lande – med Brasilien som sidste skud på stammen.

Ian Robertson, der er medlem af direktionen hos BMW AG og ansvarlig for salg og marketing, udtalte: “Dette er en stor dag for fabrikken og en betydelig milepæl at opnå i året, hvor MINI kan fejre sin 50 års fødselsdag. Den første klassiske MINI blev produceret på denne fabrik den 8. maj 1959.
Det var vidunderligt at opleve den lidenskab hos MINI ejere, som kom til udtryk ved fejringen forleden på Silverstone, da 25.000 mennesker fra hele verden var samlet til fest. Det er et privilegium at være en del af denne bils storartede fortid og fremtid.”

Robertson tilføjede: “Det er hårde tider for bilbranchen, og alle er påvirket af krisens omfang, men MINI er så stærkt et brand og appellerer så meget til kunderne, at vi tilmed har oplevet en øget ordreindgang i de seneste måneder. Vi lancerer en række nye modeller de kommende år og er sikre på, at vi går en lysere fremtid i møde.”

BMW Group har investeret mere end 3,3 milliarder kroner i fabrikken i Oxford siden 2001 og yderligere 865 millioner kroner i fabrikkerne i Hams Hall og Swindon, hvor produktionen af MINI foregår i England. Koncernen har mere end 7.000 ansatte i Storbritannien alene, og dens aktiviteter udgør 1 procent af landets BNP. Virksomheden har investeret mere end 8,6 milliarder kroner i Storbritannien siden år 2000.


Ian Lucas udtaler derudover: "MINI'en har i 50 år været synonym med engelsk design og ingeniørkunst, og jeg er utroligt glad for at høre, at succesen fortsætter i dag. En af forklaringerne på MINI'ens vedvarende succes er virksomhedens evne til at være innovativ – fra det nye design, der blev introduceret i 2001 over de konstante bestræbelser på at reducere CO2-emissionerne til den nye generation af elektriske MINI'er, som i det kommende år indtager gaderne som en del af den engelske regerings såkaldte Low Carbon Vehicles Demonstrator. Den britiske regering vil gøre alt, hvad der står i dens magt for at støtte den britiske automobilindustri på dens vej mod en mere miljøvenlig fremtid."

For ganske nylig meddelte BMW Group, at man har planer om at teste en MINI i England, der udelukkende kører på el – MINI E – med regeringens opbakning via Technology Strategy Board og det regionale udviklingscenter SEEDA. BMW vil stå i spidsen for et konsortium bestående af Scottish and Southern Energy og udviklingspartneren Oxford Brookes University, som skal evaluere de sociale, økonomiske og praktiske udfordringer, der er forbundet med en hverdag med elektriske biler. MINI E testes allerede i USA og Tyskland.

I de 41 år mellem 1959 og 2000 blev der bygget 5,3 millioner klassiske MINI'er, så det samlede tal for den gamle og den nye MINI er hele 6,8 millioner biler.