Der er sket rigtig meget siden dengang, hvor man kun kunne købe sin Ford i farven sort. Det hele begyndte egentlig tilbage i 1950"erne, hvor man pludselig kunne købe sin eksempelvis Aston Martin i British Racing Green, som ellers var forbeholdt racerbiler. Herefter fik især de italienske bilmærker, med Ferrari i spidsen, rød som signaturfarve, og siden er der sket rigtig meget på farvefronten. Faktisk så meget, at der på biltorvet.dk er opgjort mere end 6000 forskellige navne på farver, hvoraf mange selvfølgelig dækker over den samme farve. 

Der tænkes nemlig ofte kreativt og ud af boksen, når de forskellige bilfabrikanter skal navngive deres biler, hvilket vi tidligere har skrevet om her. Det er dog ikke kun navngivningen af modellerne, som har medført flere sjov eksempler, for det samme er tilfældet, når det kommer til de forskellige farver, bilerne kan købes i. Her er det ikke længere nok med sort, grå, rød, blå og så videre. Nej, der tænkes ud af boksen, og der findes mange eksempler på farver, hvor man tænker, hmm, hvordan skal det forstås. 

Vi har fundet tre eksempler på farvebetegnelser, som vi har svært ved lige at gennemskue, og så slutter vi af med en hel bilmodel, hvor man uden tvivl har tænkt i, at farvemulighederne skal vække opsigt.

Hvilken farve er guacamole?

Opel brillerer i flere sjove farver, og det har egentlig været svært at vælge en frem for de andre. Vi kunne eksempelvis have valgt Sunny Melon eller Silver Lake, men valget er nu faldet på en helt tredje. Guacamole Brillant. Hvilken farve er det lige? Ja, det er egentlig lidt svært at svare på, for umiddelbart er den mest hvid, men der er dog et tvist af et grønt skær. Man kan måske bedst beskrive den som grumset hvid, hvis man ellers bliver klogere af det. Vi skal ikke gøre os til dommer over, hvorvidt farven er pæn eller ej, men vi vil gerne rose Opel for at opfinde en helt ny farve, som i hvert fald vækker opsigt og nysgerrighed. 

Tåget sø

Chevrolet sælges ikke længere i Danmark, men derfor har mærket alligevel gjort sig fortjent til en plads på denne lille liste. Chevrolet tilbød nemlig deres modeller i farven Misty Lake, oversat til dansk må det vel blive til tåget sø. Så er man igen en smule forvirret, for hvordan ser en tåget sø ud? Er den blå eller er den grå, eller noget helt tredje? Det er ikke til at vide, medmindre man har set bilen, og selv her kan man måske stadig være en smule i tvivl. Det er helt sikkert ikke på grund af den sjove farvebetegnelse, at Chevrolet har stoppet salget i Europa, men det er ikke utænkeligt, at farvebetegnelsen har skabt lidt forvirring rundt omkring hos både forhandlere og kunder. 

Hej gul

Citroën har også fundet vej til listen, for franskmændene gør sig bemærket ved andet end et friskt og alternativt design. Tilgangen gennemsyrer nemlig hele Citroën, og det afspejler sig også i navngivningen af farvemulighederne. Det skal være lidt ungt, friskt og hipt, og det har Citroën succes med. Men nogen gange bliver det så friskt, at det ikke rigtig giver mening, selvom måske lyder meget sjovt. Man kan nemlig købe sin Citroën C4 Cactus i farven Hello Yellow. Det ligger godt i munden, og man kan jo godt regne ud, at bilen er gul, men hvad beskriver Hello? Vi er i tvivl, men måske det skal forstås sådan, at den gule farve virkelig springer i øjnene, så man siger Hello Yellow. Det er et bud, men vi ved det ikke. Måske er der en eller anden designer hos Citroën, der kan forklare det. Indtil videre undrer vi os bare på den gode måde, for om farven giver mening eller ej, så har den i hvert fald givet opmærksomhed.  

Mr. Darkside og alle de andre

Opel har allerede fundet vej til farvelisten med deres Guacamole Brillant, men vi synes alligevel lige, at det er værd også at nævne Opel Adam. Her har Opel nemlig helt bevidst tænkt i, at navngive farverne på en humoristisk måde. Det er blandt andet blevet til Mr. Darkside, Pump Up The Blue, Purple Fiction, The Greyfather og Red" n Roll. Her er der dog tale om en væsentlig forskel, da det uden tvivl er en helt bevidst strategi fra Opels side, mens det i de tre ovennævnte tilfælde, måske lige bortset fra i tilfældet Citroën C4 Cactus, blot er en smule mærkeligt, men det er da på en eller anden måde meget rart og forfriskende, at det hele ikke blot er rød, blå, sort og grå.