Subaru Forester den sikreste SUV i ny test.

Nu har også amerikanske IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) indført side-chrashtests i deres chrashtests. Som også tidligere indgår et frontalt sammenstød samt en test af, hvor godt hovedet bliver holdt på plads. Første test efter den nye metode var en test med 12 mellemstore SUV’ere. Subaru Forester blev en klar vinder, og var den eneste, der fik karakteren ”God” i alle de vurderede delmomenter.

Den nye IIHS-test adskiller sig fra f.eks. Euro-NCAP’s side-chrashtest ved, at man ved IIHS-testen lader bilerne blive påkørt af en tungere og højere barriere. Dette er for at tage højde for de lidt højere biler, som SUV’erne og Pick Up’erne, der jo bliver mere og mere almindelige på vejene, også i Danmark.

Desuden anvender man også en ny type chrash-dummies, SID-II, som skal illustrere en lille kvinde eller et barn i 12-års alderen. Mindre personer løber en større risiko for at blive udsat for kvæstelser i hovedet ved et sammenstød fra siden…og i særdeleshed hvis det er en høj bil, man bliver påkørt af, lyder det fra IIHS. En Chrash-dummy var placeret på førersædet og en anden på den venstre siddeplads på bagsædet.

Den bedste bil i testen var Subaru Forester, som var den eneste af de 12 biler, der fik den højeste karakter ”God” i alle 3 delmomenter. Hele 7 af de testede biler fik karakteren ”dårlig” i den nye side-chrashtest. Den dårligste karakter fik den nye Mitsubishi Outlander.

I front/offset testen fik Forester ”God” med kommentaren ”det bedste valg”. Og også når det drejer sig om, hvor stille hovedet blev holdt (Head Restraint), fik Forester topkarakter. De testede Forester-biler er produceret i Japan og har samme sikkerhedsudstyr som de modeller, der sælges i Europa og Danmark. Bl.a. dobbelt airbags, selestrammere og sideairbags, som beskytter hoved og brystregionen. Desuden aktive nakkestøttere.

Bilerne som blev testede var:
Subaru Forester
Ford Escape (Mazda Tribute)
Toyota RAV 4
Suzuki Grand Vitara
Land Rover Freelander
Mitsubishi Outlander
Saturn VUE
Honda Element
Jeep Wrangler
Honda CR-V
Hyundai Santa Fe