Træt af huller i vejen - Ford har måske løsningen

|

Over hele Europa er ringe vejoverflader skyld i mere end 1 ud af 3 uheld hvert år. I 2011 blev 20 millioner vejhuller anmeldt, men kun halvdelen af dem blev repareret – til en samlet pris på omkring 9 milliarder kroner.

Vinterens kolde vejr medfører mange ting – glatte veje, frost på bilen, men også huller og sprækker i asfalten. Din bil kan risikere en ødelagt affjedring eller anden mekanisk skade, og det kan blive en dyr reparation.

Men snart kan du undgå de dyre regninger forårsaget af vejhuller. Ford har løftet sløret for et crowdsourced virtuelt kort, der i bilens display viser vejhuller og hvor slemme de er – samtidig med at foreslå alternative ruter med bedre veje. Testfasen af kortet begynder senere på året.

”Et virtuelt kort over vejhuller kan med det samme advare bilister om vejhuller,” fortæller Uwe Hoffman, forskningsingeniør for Advanced Chassis Control Technologies ved Ford Europa. ”Vores biler har allerede sensorer der kan genkende vejhuller og nu vil vi videreudvikle den teknologi”.

Fords modeller, Galaxy, S-MAX og Mondeo benytter allerede en aktiv undervogn med CCD (Continuously Controlled Damping), der tager højde for vejhuller og tilpasser affjedringen for at undgå skader på bilen.

Ingeniører kigger på løsninger med kameraer og indbygget modem i bilen, ved Fords Research og Innovation Center i Aachen, Tyskland. Sammen skal disse teknologier indsamle detaljerede informationer omkring vejhullerne som via internetbaserede tjenester kan sendes ud til andre bilister.

Yderligere forskning kigger på mulighederne for et aktivt affjedringssystem der kan reducere alvorligheden ved store vejhuller og ujævne veje.

På en næsten to kilometer lang vej på Fords testcenter, Lommel Proving Ground i Belgien, finder man nogle af verdens værste vejhuller og ujævnheder. Det er her på testcenteret Fords modeller testes for at sikre at sikkerheden er i top.

Ford på biltorvet.dk

Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Galaxy 2,3 i Ghia 145HK
PRIVAT
29.900 kr.
Ford Galaxy
2,3 i Ghia 145HK
3600 Frederikssund
275.000
2001
Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Grand C-MAX 2,0 TDCi 140 Titanium aut. Van
NYHED
89.800 kr.
Ford Grand C-MAX
2,0 TDCi 140 Titanium aut. Van
Odense N
97.000
2012
Du har nu skjult annoncen, gør den synlig igen ved at klikke her på kortet.
Ford Ka 1,2 Titanium SE
NYHED
44.800 kr.
Ford Ka
1,2 Titanium SE
Odense S
64.000
2010
icon-licensePlate

Nummerpladeinfo

icon-newsletter

Modtag Biltorvets nyhedsbrev