Volvo S80 - nu også med AWD

Volvo Cars udvider fortsat produktprogrammet med firehjulstrukne varianter, og nu er turen kommet til prestigemodellen Volvo S80. Med AWD opnår Volvo S80 den bedst mulige accelerationsevne på alle vejtyper kombineret med meget stabile køreegenskaber.

Volvo S80 AWD har samme elektronisk styrede firehjulstræk som Volvo S60, V70 og XC-modellerne. Motoren er Volvo's meget anerkendte lavtryksturbo, 2.5T, kombineret med automatgearkasse. Chassis'et er dynamisk for at give stabile og konsekvente køreegenskaber. Automatisk niveaureguleringssystem er standard, hvilket sikrer, at kørestabiliteten bevares, også når bilen er tungt lastet. Også antiudskridningssystemet DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) er standard.

Automatisk fordeling af trækkraften
Volvo's AWD-system er baseret på permanent firehjulstræk. Drivkraften fordeles automatisk mellem for- og baghjul, afhængig af vejtype og kørestil. Ved normal kørsel på tør vej trækkes bilen næsten udelukkende af forhjulene. Men hvis vejen bliver mere ujævn, og forhjulene viser tendens til at spinde, overføres omgående mere trækkraft til baghjulene. Det sker automatisk, meget hurtigt, og uden at føreren bemærker forandringen.

Ved acceleration finder AWD-systemet lynhurtigt den trækkraftfordeling, der er optimal for vejtypen, så motorkraften kan udnyttes maksimalt. Ved kurvekørsel tilpasses drivkraften proportionalt mellem for- og bagakslen, så en neutral styring bibeholdes. Giver føreren gas i en kurve, omfordeles drivkraften, så bilen bliver ved at være neutral og stabil at styre.

Elektronisk styret
Volvo S80 har samme type elektronisk reguleret hydraulisk kobling til firehjulstrækket som Volvo's andre nye AWD-modeller. Den er udviklet i samarbejde med svenske Haldex AB og placeret ved bagakslen, som det er normalt i biler, der som udgangspunkt er forhjulstrukne.

Systemet kobler til og fra på mindre end 100 millisekunder – og omfordeler trækkraften umærkeligt. Forhjulene behøver kun rulle en kvart omgang mere end baghjulene, inden det maksimale moment er omfordelt til bagakslen. Dog således, at maksimalt 70 procent af trækkraften kan overføres til baghjulene.

Volvo S80 AWD vil blive markedsført i Europa, USA og Canada, og lige nu er den klar til levering på det danske marked, hvor prisen er 707.295 kr.