Kender du forskellen på vægtafgift og grønejerafgift? Hvornår skal du betale vægtafgift, og hvor meget er det - det får du svar på her, ligesom vi hjælper dig til at undgår vægtafgiften helt. 

Vægtafgiften er en halvårlig afgift, der har været pålagt anvendelsen af danske biler siden 1910. Ideen bag var, at biler slider på vejene, og jo tungere de er, jo mere slider de. Derfor pålagde man alle køretøjer en vægtafgift, som var baseret på vægten. Det er en afgift, du ikke kan slippe for - med mindre du kører en hyrevogn eller sygetransportkøretøj, som udelukkende benyttes erhvervsmæssigt af siddende patienter. Skulle du have en tivoli- og cirkusvirksomhed, så kan du også fritages, hvis køretøjet har en totalvægt på 12 tons eller derover, og som er bemalet i tivoliets farver. Der findes dog andre genveje, som vi kommer tilbage til senere.

Køb brugt og kør gratis i to år

Først skal vi lige have overstået historietimen. Fra den 1. juli 1997 ændrede man nemlig reglerne, så afgiften for biler indregistreret efter den dato ikke betaler afgift af egenvægten, men i stedet efter brændstofforbruget. Den afgift hedder brændstofforbrugsafgiften, men er bedre kendt som grøn ejerafgift. Ændringerne gælder også vægtafgift på varebiler, men her trådte reglerne først i kraft efter den 18. marts 2009.

Betalingsperiode
Afgiftsperioden, du skal betale for, løber over enten 12, seks eller tre måneder. Der svares afgift fra og med den dag, hvor registrering eller godkendelse finder sted, og der betales forud for hele perioden. Husk også, at der er en ekstraafgift, hvis du har en dieselbil uden partikelfilter. Afgiften kaldes partikeludledningsafgiften og koster 1.000 kroner om året.

Sådan undgår du stress bag rattet

Sælger du din bil, kort efter du har betalt vægtafgiften eller den grønne ejerafgift, får du denne refunderet af SKAT for den tid, du ikke har ejet bilen, efter den er omregistreret.

Vægtafgift 2018
Den 1. juli 2018 skifter satserne for biler, der er registreret første gang i Danmark den 3. oktober 2017 eller senere, og for ældre personbiler, der har fået genberegnet registreringsafgiften den 3. oktober 2017 eller senere. Du kan finde en vægtafgift beregner lige her. 

Sådan slipper du for vægtafgift
Som lovet afslører vi her helt eksklusivt smuthuller for at undgå at betale vægtafgift, eller i hvert fald mindre af den. Kort sagt skal du bare købe dig en el- eller brintbil, de er nemlig indtil videre fritaget for vægt- og grøn ejerafgift. Husk at plugin-hybrider ikke er fritaget. Lige her kan du finde Biltorvets brugte el- og brintbiler til salg. 

Syv trin til et trygt brugtkøb

Hvis du vil spare på vægtafgiften, så kan du også gå efter en veteranbil. Når en bil fylder 35 år gammel, falder vægtafgiften nemlig automatisk til en fjerdedel af den normale afgift.