Stress og vejvrede er et stigende problem i Danmark, og ikke alle har fået ladet batterierne op efter sommerferien. Her er et par gode tips til at undgå stress bag rattet.

Sommerferien virker som en fjern drøm for de fleste af os. Virkeligheden og en travl hverdag banker på, og det er nok til at få hjerterytmen til at stige. Stress og bilkørsel er en rigtig dårlig cocktail, og stress kan også lede til vejvrede – et problem som bliver større og større. Men du kan faktisk gøre noget ved stressen helt selv.

Genkend stress
Først og fremmest skal du lære at blive opmærksom på et stigende stressniveau. Her er en række tegn, som kan tyde på, at du er stresset eller er på vej til at blive det.

Autostole du kan stole på

* Du bliver nemt irriteret på kolleger, venner eller familie

* Du føler dig distraheret, glemsom eller humørsyg

* Jagende eller flakkende tanker

* Du er stille og tilbagetrukket

* Du overspiser eller mangler appetit

* Du ryger mere, drikker mere eller føler behov for at tage stoffer

* Ømme eller anspændte muskler

* Hovedpine

* Du føler dig sløj

* Du har svært ved at sove eller oplever direkte søvnløshed

* Du bliver oftere syg

Sådan gør du
Det er IAM RoadSmart, en britiske organisation, der har som mål at skabe bedre chauffører, som har sat fokus på stress og samlet listen med stresstegn. Heldigvis har de også flere bud på, hvad du selv kan gøre, hvis du føler dig stresset, inden du skal ud og køre. 

Køb brugt og kør gratis i to år

* Gå en kort tur for at få noget frisk luft og lade hovedet få ro, før du kører.

* Vent med at køre, til du føler dig rolig og frisk nok. At køre bil kan være stressende nok i sig selv, specielt i myldretrafik, så er du stresset i forvejen, bliver det sandsynligvis bare endnu værre.

* Prøv såkaldt mindfulness, før du sætter dig bag rattet. Du behøver ikke at være spirituel for at have gavn af mindfulness – alle kan meditere, og det er bevist, at mindfulness kan reducere både stress og angst. Hvis du ikke har prøvet mindfulness før, så kan du gratis komme i gang her

* Hvis du føler dig dårlig og fx har hovedpine eller er generelt sløj, så vent med at køre, til du føler dig rask. Drik masser af vand, og få noget frisk luft.

* Lav en liste over de ting, som gør dig stresset, og sæt dig selv en tidshorisont til at løse problemerne. Ofte kan det hjælpe bare at lave en liste og beskrive de ting, som stresser dig.

* Hvis du har problemer med at sove på grund af stress, så sørg for, at du ikke er for træt til at køre. Det er bedre at holde ind et sted, hvor du ikke er til gene for den øvrige trafik og tage en powernap. 

* Del dine bekymringer med en, du stoler på. Tit kan det hjælpe bare at få det sagt.

* Brug din praktiserende læge. 

Syv trin til et trygt brugtkøb

Stigende vejvrede
I en undersøgelse fra Transport DTU og Rådet for Sikker Trafik, som blev udgivet i 2017, sagde 35 procent af danskerne, at de inden for det sidste år havde været udsat for vejvrede i trafikken. Undersøgelsen viste også, at antallet af personer som havde været udsat for vejvrede, var steget markant i hele landet.

Sådan prøvekører du en brugt bil

Sidst man undersøgte omfanget af vejvrede, var i 2008, hvor Det Kriminalpræventive Råd slog fast, at 24 procent af trafikanterne havde været udsat for vejvrede.

- Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede. Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at slå koldt vand i blodet, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.