Den 1. oktober trådte nye regler for miljøzoner i kraft i fem kommuner. Det påvirker dieselbiler, både personbiler, varevogne og lastbiler. 

Din gamle diesel skal have et partikelfilter installeret, for at må køre i miljøzonerne i de store byer. Som udgangspunkt er alle dieselbiler produceret efter 1. januar 2011 ok, så er din bil yngre, så velkommen til Strøget, men er den ældre, så parkér venligst i forstaden og tag toget ind. Eller køb en nyere bil.

I parantes bemærket er det let at søge på alder via biltorvets smarte søgning, ligesom du kan søge på drivmiddel i fald du vil undgå dieselbiler. Start her. 

Eller se alle elbiler til salg på biltorvet.dk her

Se alle fabriksnye biler til salg på biltorvet.dk her

Det afgørende er, om din diesel overholder miljøkravene i standarden Euro 5-normen - hvilket som nævnt er biler produceret i 2011 og senere. Er din personbil minimum euronorm 5 eller har et partikelfilter monteret, så er kravet opfyldt.

Du kan tjekke din bils euronorm, og om den har et partikelfilter monteret i Køretøjsregisteret (DMR). eller endnu nemmere på Miljøzoners hjemmesiden, ved at indtaste din nummerplade.

Klik her, for at åbne detektoren

På samme hjemmeside er der masser af gode råd og tips, og du kan se, hvor miljøzonerne er, ved at klikke her

Få efter-fixet filteret
Du kan også få eftermonteret et partikelfilter, hvilket kan koste en del tusinde kroner, men tilgengæld sparer du 1000 kroner i såkaldt partikeludledningsafgift. Vær dog opmærksom på, at din bil kan blive noget forkølet og svag i trækkraften efter operationen, da filteret sandsynligvis koster lidt hestekræfter. 

Det koster 1500 kroner i bøde, hvis du bliver nuppet i en gammel diesel uden partikelfilter og 12.500 kroner, hvis du er en lastbil eller bus. Forvent ikke, at du kan snige dig igennem - kontrollen i miljøzonerne håndhæves automatisk via kameraer, som aflæser din nummerplade.

Reglerne gælder ikke for veterankøretøjer, som er over 30 år gamle, og ej heller gamle brandbiler og andre redningskøretøjer. 

Kattelem
Der er dog en kattelem - der er indført nogle såkaldte transitruter, som du gerne må køre gennem byen ad. Se transitruterne her. 

Klik her for at se miljøzonerne

Klik her for at tjekke din bil er lovlig