Foråret er den perfekte tid for en veteranbil. Her forsøger vi at komme rundt om både regler, og hvad du bør kigge efter, når du starter jagten på din drømmebil.

Mens solen får overtaget og luner de danske veje op, bliver der rumsteret rundt om i garagerne. Forår er veteranbilernes årstid, og overalt titter de frem fra deres vinterhi. Hvis du har kærlighed til de firehjulede, så du være med, for de gamle biler byder på mange glæder og gode stunder.

Tjen penge på din klassiske bil

Men lad os lige starte med reglerne og den egentlige definition af en veteranbil, alder er nemlig nøglen. Ifølge Skat er alle biler, der fra første registrering er fyldt 35 år, kategoriseret som veteranbiler. Her har vi den første af mange fordele, for veteran afgift er nemlig blot en fjerdedel af, hvad den var som almindelige bil. Og du behøver ikke at gøre noget selv, Skat opkræver fra det 35. år kun en fjerdedel af vægtafgiften.

Originalitetskrav
Du skal være opmærksom på, at Motorstyrelsen, og dermed Skat, har et krav om, at bilen fremstår som ved første registrering. Netop dette krav gør et par veteranbilsejere nervøse. For det lader til at Motorstyrelsen har strammet op i forhold til håndhævelsen af det såkaldte originalitetskrav. Mange veteranbiler kan være ændret ret meget, og frygten blandt ejerne er, at man kan blive pålagt at betale ekstra afgift, blot fordi veteranbilen er lakeret i en anden farve eller er monteret med et par moderne alufælge, efter den er fyldt 35 år. Hvordan, praksis er nu, er ikke helt nemt at gennemskue, så det bedste råd er at gå efter en original bil. Så slipper du for søvnløse nætter, og typisk bevarer de originale biler alligevel værdien bedst.

Fra Ferrari til Skoda - her er alle de nye veteranbiler

I samme åndedrag er det også vigtigt at bemærke, at en veteranbil kun er tiltænkt til hobbykørsel til begrænset brug. Du må altså ikke bruge bilen til erhvervskørsel, og selvom der ikke er nogen kilometerbegrænsning, så må du eksempelvis heller ikke bruge din veteranbil som den daglige pendlerbil.

Billig genvej
En veteranbil kan faktisk være en billig genvej til at have en sjov bil i garagen til små penge. Dels kan du spare mange penge på den årlige vægtafgift, men en veteranbil forsikring er typisk også relativt billig, fordi den kommer med krav om, at bilen ikke bruges dagligt. Du skal dog være opmærksom på, at mange selskaber forlanger, at veteranbilen står i en aflåst garage – det er ikke nok at have den i en p-kælder, der er aflåst om natten. Alternativt kan nogle forsikringsselskaber også forlange, at man har en mindst én bil i forvejen.

Bliv klog på vægtafgift

Dyr genvej
Hvis du drømmer om at eje en klassisk bil, så skal du gøre dig klart, at du på et eller andet tidspunkt oplever noget, der ikke virker på bilen. Sådan er det med gamle biler, og hvis du ikke ser det som en del af charmen, så kommer du til det – eller får en anden hobby ret hurtigt. Men fordi mange ting kan gå galt på en gammel bil, skal du også være indstillet på, at det kan ende med at være dyrt at eje en veteranbil. Det bedste overordnede råd er at gå efter den bil, som er dyrest og bedst velholdt. Så kan du være ret sikker på, at den tidligere ejer har gået igennem alle de besværlige opgaver, og så slipper du for hovedbruddet og de mange dyre reparationer.

Mixtape og 80’er-æstetik – få sød musik i klassikeren

Du kan starte din søgen efter en veteranbil til salg her på Biltorvet, hvor der er masser af spændende, sjove og velholdte klassiske biler. Og hvis du er nysgerrig efter at blive klogere på de gamle biler, så tjek hjemmesiden ViaRetro.dk.