Vinterferien er lige rundt om hjørnet, og mange kører mod skipisterne. Det sætter ekstra pres på bilen, så her klæder vi dig og bilen på til sneen.

Sædvanen tro går turen for rigtig mange danskere mod skipisterne i Sverige og Norge, eller sydpå mod Alperne. Men voldsomt snevejr har den seneste uge skabt trafikkaos og lukket adskillige veje i især Østrig, der er blandt danskernes foretrukne rejsemål i skisæsonen, og snevejret ser ud til at forsætte i Alperne. Så se at få bilen i topform – det kan betyde forskellen på liv og død.
 
Bilen kommer på hårdt arbejde i vinterferien, hvor vi ofte kører lange stræk og kører godt til. Samtidig bider kulden ofte mere, end vi er vant til. Alt sammen noget, der stiller krav til bilen, siger seniortekniker i FDM Jørgen Jørgensen, og tilføjer:

Spar penge og få bedre sikkerhed med mindre vinterdæk
 
Vigtigst er, at der er vinterdæk på bilen. Ikke bare fordi det i de fleste lande er et lovkrav, men fordi det er et spørgsmål om trafiksikkerhed. Men selv med vinterdæk kan man køre fast i sneen. Derfor kan det være en god idé også at have snekæder med. Især hvis turen går til Østrig, hvor det sner kraftigt. Faktisk er det i flere lande et lovkrav, at man har snekæder med i bilen.

I stødet 
Et andet af bilens ømme punkter, når temperaturen falder, er bilens batteri. Er det i forvejen halvfladt, skal der bare en smule frost til at tage livet af det.
 
Kulden er en batteridræber. Især hvis bilen står stille en hel uge, mens familien er på ski. Derfor kan det være en god idé at få batteriet testet og enten ladet op eller skiftet til et nyt, inden man kører afsted. Det samme gælder bilens viskerblade, der ofte kommer på overarbejde i vintervejret. Er de slidte, så skift dem hjemmefra, siger Jørgen Jørgensen.

Bliv klar til vinter – sådan overlever din bil kulden
 
Udover at gøre bilen vinterklar til skiferien er der en del udstyr, der er godt at have med. Foruden snekæder er det et tæppe eller to i bilen, trafikveste til alle i bilen og en lygte. Derudover skal advarselstrekant ikke være gemt alt for langt væk, hvis uheldet alligevel skulle være ude. Medbring et par fyrfadslys og noget at tænde dem med. Er du tvunget til at sidde i bilen længe, kan de give livsvigtig varme, hvis bilens motor ikke kan varme af den ene eller anden grund.
 
At gøre bilen klar til vinterferien kræver ikke den store bilviden og kan sagtens klares på et par timer derhjemme. De er godt givet ud og minimerer risikoen for, at bilen får kuldechok eller andre ubehagelige overraskelser, siger Jørgen Jørgensen.

Få styr på dine vinterdæk nu 

Sådan gør du bilen klar til vinterferien:
Der skal være vinterdæk på bilen – tjek også dæktrykket, der skal hæves en smule, specielt hvis du skal på Autobahn. Husk også, at vinterdækket kan have en lavere hastighedskode.

Tjek batteriets ladestand – kulde tager nemt livet af halvflade batterier

Husk snekæder, der i nogle lande er et krav. Øv dig gerne hjemmefra, for det er ikke nemt at montere dem i kulde og manglende dagslys.

Tjek bilens viskerblade og skift dem, hvis de er slidte.

Fyld frostsikret sprinklervæske på bilen – gerne ned til minus 21 grader.

Med en silikonestift kan du smøre bilens gummilister, så dørene ikke fryser fast.

Tjek bilens lygter. Det er vigtigt at kunne se og blive set.

Husk også: Et tæppe eller to i bilen, en lygte, trafikveste til alle i bilen, at der er strøm på mobiltelefonen, og at advarselstrekanten er nem at få fat i.