Selvom termometer stadig viser tocifrede plusgrader, så er vinteren på vej, og spørgsmålet er, om din bil er klar til kulden? Her kan du læse en simpel guide til at få bilen vinterklar.

Vejret er ikke, som det har været. Den ene uge hænger solen højt på himlen, og det er lige før man pakker en frokostkurv og hopper i klipklapperne – den næste hænger mørket tungt, og græsset knaser sprødt af frost. Vi kommer ikke udenom at vinteren er på vej, så her er en guide til at gøre bilen klar til kulden.

Det milde vejr gør det oplagt at gennemgå bilen nu, så du er sikker på, at den er klar, når temperaturen for alvor begynder at dale og mørket hurtigere tager over, forklarer Claus Carstensen, brugtbilsekspert hos Biltorvet.

Vi nævner bevidst ikke noget om vinterdæk her. Hvis temperaturen nærmer sig syv grader, så er der ingen undskyldning for ikke at få vinterdækkene på.

Spar penge og få bedre sikkerhed med mindre vinterdæk

Vinduesviskere
Hvis du nogensinde har prøvet at køre en bil i regnvejr uden fungerende vinduesviskere, så ved du, at vinduesviskerne er mindst lige så vigtig som ABS og airbags. Så start med at gennemgå viskerbladene, der skal være bløde, og hvis de trækker striber eller er blevet flosset i gummiet, så skift dem. De er som regel nemme at skifte, fordi de bare skal klikkes af og på viskerarmen, og så kan du købe uoriginale viskere for helt ned til 50 kroner på tankstationer eller i bilforretninger som Biltema eller T. Hansen.

Husk også at fylde sprinklervæske på jævnligt. Når sjappet sprøjter rundt, så bruger du hurtigt meget sprinklervæske, så køb en stor dunk, og lad den blive i bilen. Når du køber sprinklervæske, så sørg for, at det er frostsikret til -25 grader. Og brug ikke vinduesviskere til at fjerne is. Køb en skraber, eller hvis du er helt på den, kan et plastikkort i dankort-størrelsen også bruges, men være opmærksom på, at det går i stykker, så brug heller det til motionscenteret end dit dankort. Vinduesviskerne er et overset område på bilen, som har en enorm indflydelse på sikkerheden. Samtidig er vinduesviskerne noget af det nemmeste at skifte, så der er ingen undskyldning.

Her er 6 perfekte vinterbiler

Når bilen kører, dannes der en trafikfilm på forruden, hvor insekter, bilos og andet snavs sætter sig, som ikke altid kan fjernes med vinduesviskerne og sprinklervæske. Derfor kan et lille husmortrick hjælpe; Gnid en halv citron hen over ruden og vask af. Gentag om nødvendigt. Så er der klart udsyn et stykke tid, lyder rådet fra Claus Carstensen.

Døre
Det er en god idé at give bilens gummilister langs dørene en omgang med et siliconeprodukt. Der findes flere produkter, der er beregnet til at fortrænge vand, og det sørger for, at dørene ikke fryser fast til listerne. Har du ikke centrallås, så sprøjt låsene med låseolie, så du kan låse dig ind i din bil, selv om det er frostvejr.

Lygter
Sørg for, at alle dine lygter virker, og ingen pære er gået. Det er nemmere at skifte dem, når det er 10 grader og tørvejr end i silende regn og tre grader. Du får nemlig brug for al det lys, din bil kan levere, som dagene bliver kortere. Sørg også for at holde lygter og nummerplader rene, når der er sne og sjap på vejene – et snavset lygteglas kan påvirke lysstyrken betydeligt. Og husk at tænde for baglygter – mange moderne biler med automatisk lys, tænder først baglygterne, når det er meget mørkt, men på en vinterdag, kan sigtbarheden være lav, uden at lygterne tænder, så få bare tændt dem med det samme.

Batteri
Frost kan påvirke et batteris evne til at holde strøm, så det bliver mindre effektivt. I vintervejret kan der samtidig være behov for lidt ekstra strøm, da en kold motor er sværere at dreje rundt for startermotoren, fordi olien er tyk. Specielt dieselbiler kan være udfordret, fordi gløderørene har behov for ekstra tid til at varme forbrændingskammeret op, og det kræver ekstra strøm. Så har du oplevet, at batteriet allerede har virket sløvt til at dreje motoren, eller lyser batterilampen i instrumentbordet, så er det en god idé at skifte batteriet med det samme, så du er sikker på, at bilen springer i gang selv på de koldeste vintermorgener. 

Få styr på dine vinterdæk nu

Frostsikring af kølesystemet
Hvis du har en ældre bil, så er det en god ide at sikre dig, at vandet på kølesystemet er frostsikret. Fordi vand udvider sig, når det fryser, kan det gøre frygtelige skader på en motor, og derfor er det vigtigt, at der er frostvæske på kølesystemet. Du kan købe færdigblandet frostvæske hos tankstationer eller bilforretninger.