Kampen var benhård blandt elbilerne, mens den var nærmest usynlig blandt benzin- og dieselbilerne, der var nemlig nærmest ingen tilbage. Her er de syv finalister til Årets Bil 2022.

Skulle der have været nogen som helst tvivl tilbage om, at vi bevæger os mod elbilernes tidsalder, så har Årets Bil 2022 nu slået den sidste pind i ligkisten. Elbilerne er så stærkt repræsenteret, at i et felt ud af 27 biler, er 13 biler fuldt elektriske, én kører på brint, og ni biler er enten fuldt elektriske eller delvist elektrificerede.

Den kedelige koreaner løber med sejren – her er vinderen af Årets Brugtbil 2021

Det kan også ses i finalefeltet, som udgøres af hele fem elbiler. Så lad os starte alfabetisk.

Audi Q4 e-tron
Audi er den mest vellykkede af de tre crossovers fra VW-koncernen, og aldrig har der været så lille forskel prismæssigt på en Audi og en Skoda. Derfor ender den med en finaleplads over både Skoda Enyaq og Volkswagen ID.4.

Hyundai Ioniq 5
Med Ioniq 5 har bilkøberne for alvor skulle ændre deres opfattelse af, hvad en koreansk bil er. Det udvendige design er lige dele futuristisk og elegant, der er rigeligt med plads, komfortable køreegenskaber, fornuftige priser og en imponerende ladestruktur. Af alle biler, er den Biltorvets favorit som Årets Bil.

For andet år i træk vinder elbil Årets Bil

Kia EV6
EV6 er teknisk identisk med Ioniq 5, så her får man både imponerende lademuligheder og tilmed en lidt bedre rækkevidde. Man får også marginalt mere sportslige og direkte køreegenskaber, men til gengæld på bekostning af komforten, som Ioniq 5 lykkes bedre med.

Mercedes C-Klasse
Den nye C-Klasse kan næsten virke en smule gammeldags i denne samling, fordi vi endnu ikke har haft mulighed for at køre den nye plugin-hybrid med op til 110 kilometer elektrisk rækkevidde. I stedet må vi nøjes med benzin og specielt den velkørende C220d, som er fremragende til langture.

Peugeot 308
308 er traditionelt en vigtig model for Peugeot, og denne gang repræsenterer den retningen for ikke bare Peugeot, men også Citroën og Opel. Så det er heldigt, at den nye model er velkørende og lækker, og fås med både benzin, diesel og hybrid-drivlinjer og senere en ren el-version.

Polestar 2
Polestar overraskede med at være afstemningens bedste bil på Jyllandsringen, hvor den brillerede på den fedtede asfalt, hvor mange andre elbiler faldt igennem. Polestar 2 er en fin pakke, som byder på masser af kræfter, lækker kabine og fornuftige priser.

Elbilerne stormede frem, men lille diesel løb med sejren som Årets Varebil 2022

Tesla Model Y
Tesla har tidligere vundet afstemningen, og Model Y ankommer til Jyllandsringen med en del hype. Crossover-designet er måske ikke det mest elegante, men pladsen imponerer, og som sædvanlig er Tesla uovertrufne med rækkevidde og ladetid.

I alt deltog 23 jurymedlemmer i kåringen, og den endelige vinder kåres den 30. november.