Vanvittige ladetider, vanvittigt design og næsten lige så vanvittig effekt. Kia EV6 er elbilen skeptikerne hader, for med op til 585 heste, mulighed for at lade 100 kilometer på under fem minutter og en startpris på 325.000 kroner, er det svært ikke at være begejstret.

Selvom Odense er valgt som stedet, hvor vores første møde med Kias nye supermodel skal finde sted, har Kia Danmark alligevel forsøgt sig med at gøre lidt ekstra ud af det hele. EV6 hedder den, og vi bliver ledt ind i en mørk, tom fabrikshal, inden technoen dunker, og lyset blinker som på en natklub i Sankt Petersborg.

Så billig bliver den - her er priserne på Hyundai Ioniq 5

Der står den så og ligner noget, der stadig burde være en konceptbil. På billeder ser den kompakt ud, men i virkeligheden er det en ordentlig luns. Akselafstanden er hele 2,9 meter, tæt på at matche en Volvo S90. Den lange akselafstand giver overdådig benplads i kabinen. Visuelt er det dog specielt bagenden, som får EV6 til at se fremmed ud – meget langt fra noget, du hidtil har set hos den lokale Kia-forhandler.

Familien fremtid – Volkswagen ID.4

Det er også bevidst, for EV6 skal være løftestang for Kia som mærke, som vil rykke endnu længere op i markedet. Det er også derfor, du finder et redesignet logo på fronten af EV6. Kia er i gang med en mindre revolution, og EV6 blæser den i gang. 

En showstopper
Nu har Kia heldigvis ikke kun brugt kræfterne på designet, for den virkelige showstopper er lademulighederne. EV6 kan lade med op til 800 volt, svarende til 240 kW, og det betyder altså, at du kan lade 100 kilometer rækkevidde på omkring 4,5 minutter eller fra 0 til 80 procent på 18 minutter. På den tid kan du dårligt nå fra laderen, ind på tanken, på toilettet, og købe en økologisk palæbar med superfood-bær, før bilen er færdig med at oplade.

Det koreanske autobahn-missil - brugttest af Kia Stinger

Lademulighederne skyldes en helt ny platform, som deles med den nye Hyundai Ioniq 5. I EV6’s tilfælde kan du vælge mellem et 58 eller 77,4 kWh stort batteri. Mindste fås med baghjulstræk og 170 heste og 400 kilometer rækkevidde. Her er startprisen 325.000 kroner.

Det store batteri giver en rækkevidde på 510 kilometer med baghjulstræk og 229 hestekræfter, og så stiger prisen til 350.000 kroner. Er du mere til firehjulstræk og 325 hestekræfter, så falder rækkevidden til 490 kilometer, og prisen stiger til 375.000 kroner. Hvis det er for sløvt for dig, så kommer der også en møghidsig variant med 585 hestekræfter.

Finurligheder
Med et samlet moment på 740 Nm runder EV6 GT 100 km/t på 3,5 sekunder og videre til en topfart på 260 km/t. Som noget unikt i branchen, har Kia udstyret den forreste elmotor med en kobling. Det er nemlig en permanentmagnet-motor, som kendetegnes ved at have en høj ydelse i forhold til størrelsen, men har omvendt den ulempe, at den ikke kan snurre frit, så der altså vil være en smule modstand, selv når effekten ikke er nødvendig. Det giver lavere rækkevidden, og derfor har Kia anvendt en kobling, så frontmotoren simpelthen kobler ud, når den ikke bruges.

Vi kører Polestar 2 – er det på tide at sælge Teslaen?

Og apropos finurligheder, så har forsædet en funktion, som lægger det helt faldt ned, under bilens rudelinje, så man kan nå en powernap, mens bilen holder og lader.

Trailertræk
Kabinen domineres af to 12,3 tommer store og let-buede skærme, under dem finder man et trykfølsomt display, som enten betjener klima eller musikken, alt efter hvad du vælger. Da bilen Kia Danmark stillede til rådighed, er en præproduktionsbil, er det svært at fælde dom over kabinekvaliteten, men Kia lover, at plastikken på sæder og instrumentbord er genbrug fra det, der svarer til 111 plastikflasker.

Den elektriske Audi Q4 bliver fed og får skarpe priser

EV6 byder selvfølgelig på en hjælpsom adaptiv fartpilot og et headup-display med augmented reality, hvor navigationsanlæggets vejviser svæver midt i forruden.

Til trods for den rigelig benplads på bagsædet, er der ikke uendelig plads til høje personer, for koncept-designets skrånende bagende har sine begrænsninger, når det kommer plads i hovedhøjde. Til gengæld kan du glæde dig over et 520 liters stort bagagerum, og et frunk på enten 20 liter, som lige kan have et ladestik, eller 52 liter for modeller med baghjulstræk. Og er det ikke nok, kan du hænge op til 1.600 kilo efter EV6. Det slår både Volkswagen ID.4 og Ford Mustang Mach-E.

Amerikanske ambitioner – Ford Mustang Mach E

Kia EV6 er klar til at ryste de danske gader og stræder fra oktober i år, og den danske importør forventer at kunne levere 500 biler indtil årsskiftet – men skynd dig, de første 450 er allerede reserveret.