Her på Biltorvet har vi tidligere testet den fremragende Jaguar F-Type og virkelig nydt godt af dens formidable egenskaber som sportsvogn. Nu er Jaguar klar med en opdatering, der får hjertet hos inkarnerede Jaguar-fans (og alle andre med forstand på smukt design, red.) til at banke endnu hurtigere.

 

Siden lanceringen i 2012 har F-Type, som er konstrueret helt i aluminium, etableret sig som den bedst sælgende sportsvogn i sit segment på det internationale marked, og den har vundet næsten 160 priser over hele verden. Den uovertrufne balance mellem forførende design, spektakulær ydelse og fremragende dynamik har altid været et unikt kendetegn for F-TYPE, og serien er videreudviklet, så den nu også omfatter Coupé-karrosserier, manuelle gearkasser og intelligent firehjulstræk.

 

Den nye F-TYPE-serie tilbyder optimeret førerfokuseret teknologi og et bredere modeludvalg end tidligere. Udvalget omfatter 28 modeller, som spænder fra den baghjulstrukne F-TYPE med 340 hk og en puristisk stil til Jaguars superbil til al slags vejr - den firehjulstrukne F-TYPE SVR med en tophastighed på mere end 320 km/t.

 

Alle F-TYPE-modeller er nu udstyret med Touch Pro infotainment-system. Ifølge Jaguar er systemets lynhurtige respons, intuitive betjening med tabletdesign og intelligente navigationsfunktioner med til at gøre enhver køretur mere medrivende og stiller en verden af oplysninger til rådighed for føreren med et fingertryk. F-TYPE´S prisvindende design er stærkere og med større fokus, ligesom de enkelte modeller rent visuelt har et mere klart, individuelt præg takket være modelspecifikke kofangere foran. Full-LED-forlygter forbedrer det visuelle udtryk endnu mere og øger kørselssikkerheden og komforten.

 

“Fremragende sportsvognsdesign handler om proportioner og rene linjer. Det mest udfordrende element i processen for designerne er at fokusere på og bevare en spændende profil, som garanterer ydelse. Hvad angår 2018-modellen af F-TYPE har vi fokuseret på, hvordan vi kunne finjustere vigtige detaljer, så det overordnede design signalerer endnu mere klarhed om formålet - for føreren, passagererne og dem, der ser på bilen.” Ian Callum, Director of Design, Jaguar


Tilføjelsen af slimline-letvægtssæder samt nye interiørlister i krom og aluminium øger den førerfokuserede interiørfølelse og supplerer på perfekt vis de forbedrede farvetemaer for interiøret, som nu omfatter læderalternativet "Siena Tan" til alle modeller.

 

For at markere introduktionen af den nye F-TYPE-serie har Jaguar udviklet den eksklusive 400 SPORT launch edition, som kan købes i hele verden, men kun i ét modelår. Kraften fra den nye 3,0-liters supercharged V6-motorversion med 400 hk suppleres med et forbedret chassis, som omfatter Super Performance-bremsesystemet, Configurable Dynamics og 20" hjul med en unik finish i Dark Satin Grey.

 

Markante Yellow og Dark Satin Grey 400 SPORT-emblemer bag på bilen og på frontsplitteren giver et hint om den ekstra kraft, der gemmer sig under kølerhjelmen og supplerer på perfekt vis valget af metallak i Indus Silver, Santorini Black og Yulong White Interiørets designdetaljer omfatter 400 SPORT-mærke i midterkonsollen, rattet, indstigningslister og nakkestøtter med brodering. Gule kontrastsyninger går igen i hele kabinen.

 

R-Dynamic-modellen er ny i basisudvalget. Denne model kan købes med to versioner af den supercharged V6-motor (340 hk og 380 hk), hvilket udvider kundens valgmuligheder, og den fremstår eksklusivt med 19" og 20" aluminiumsfælge samt forkofangerens indfatninger i Gloss Black. Den distinkte finish i Gloss Black kendetegner også frontsplitteren, luftindtagene i kølerhjelmen, sidelisterne og bagdiffuseren.

 

F-TYPE´S omfattende udvalg af førerorienterede hjælpesystemer suppleres nu med en semiautomatisk parkeringsassistentfunktion, som er udviklet med henblik på at gøre parallelparkering hurtigere og nemmere - selv hvor der er meget lidt plads. Når man kører forbi en mulig parkeringsplads, måler bilens ultrasoniske parkeringssensorer længden på parkeringspladsen. Hvis der er tilstrækkeligt med plads, overtager systemet styringen: føreren skal blot trykke på en knap, vælge bakgear og styre speeder- og bremsepedal. Systemet guider også køretøjet ud fra parkeringspladsen, når man kører igen.

 

 

Den nye F-TYPE kommer til at omfatte:

 

F-TYPE Coupé og Cabriolet
3,0-liters V6-motor med 340 hk; Quickshift RWD/ manuel RWD

3,0-liters V6-motor med 380 hk; Quickshift; RWD/AWD, manuel RWD


F-TYPE R-Dynamic Coupé Cabriolet:
3,0-liters V6-motor med 340 hk; Quickshift RWD/ manuel RWD

3,0-liters V6-motor med 380 hk; Quickshift; RWD/AWD, manuel RWD


F-TYPE 400 SPORT Coupé og Cabriolet:
3,0-liters V6-motor med 400 hk; Quickshift RWD/AWD

 

F-TYPE R Coupé og Cabriolet:
5,0-liters V8-motor med 550 hk; Quickshift AWD


F-TYPE SVR Coupé og Cabriolet:
5,0-liters V8-motor med 575 hk; Quickshift AWDdesign
I modelår 2018 får fronten et mere klart og kraftfuldt udtryk med LED forlygter, som tilføjer et teknologisk element. I kabinen sikrer slimline letvægtssæder mere stil, mere plads og større komfort. Et harmonisk udvalg af ny interiørfinish og nye interiørmaterialer tilfører F-TYPE et mere eksotisk præg.

 

Et vigtigt punkt i designprocessen var at tilføre F-TYPE´S front et mere stærkt og rent udtryk. Samtidig skulle det sikres, at de enkelte modeller visuelt fremstår med et mere klart, individuelt præg. Tilføjelsen af full LED forlygter og slimline sæder gør bilens æstetik endnu mere markant og forbedrer køreoplevelsen betydeligt.

 

Formen på F-TYPE´S kølergrill samt grafikken er uændret. Dermed bibeholdes nøgleelementerne i sportsvognens design DNA som altid. I forbindelse med modelår 2018 har designerne dog især lagt vægt på kofangerne og udvalgt mere dristige og enkle former med diskrete signaturfunktioner, som på raffineret vis fremhæver frontens udformning, hvilket sikrer, at de enkelte modeller fremstår med et mere klart, individuelt præg lige fra model F-TYPE og op til model F-TYPE SVR.

 

I stedet for den forrige models dobbelte "hajformede" åbninger i kølergrillen er den nye F-TYPE udstyret med store, kraftfulde enkelte åbninger med et rombeformet design af kølergrillen. Idet der tages udgangspunkt i dette designtema, udstyres F-TYPE R-Dynamics-modellerne med indfatninger i Gloss Black.

 

Med afsæt i den større effekt og ydelse er V8 R modellen med 550 hk udstyret med større, bredere åbninger med en markant, horisontal vinge, som yderligere fremhæver bilens visuelle bredde. Potentialet i V8 SVR modellen med 575 hk og en tophastighed på over 320 km/t kommer klart til udtryk ved hjælp af unikke åbninger, som er designet med henblik på at sikre maksimal luftgennemstrømning og aerodynamisk effektivitet.

 

De nye full LED-forlygter hjælper med til at signalere den større klarhed i F-TYPE´S designsprog. Jaguars karakteristiske J-Blade kørelys er bibeholdt, og de fungerer nu som blinklys, hvor lygtens "øjenbryn" flugter med kølerhjelmens underkant, så lygternes grafik i flere lag understreges yderligere.

 

Den forbedrede æstetik matches i fuldt omfang af ydelsen og funktionaliteten: lyset fra LED-forlygterne har en farvetemperatur på 5.500 - 6.000 kelvin, hvilket bevirker, at det ligner naturligt dagslys. Når lysudbyttet fra forlygterne er af højere kvalitet, forbedres udsynet, træthed under lange køreture afhjælpes og føreren kan nemmere registrere farlige situationer på et tidligere tidspunkt.

 

Systemet med adaptive forlygter gør de nye LED forlygter endnu mere effektive. LED forlygterne sammenkobles med køretøjets sensorer, hvilket bevirker, at de intelligent skifter mellem fire primære kørselstilstande: City (bykørsel), Country (landevejskørsel), Motorway (motorvejskørsel) og Bad Weather (kørsel i dårligt vejr).

 

Under normale omstændigheder hvor man kører med hastigheder på op til 48 km/t, sikrer City-funktionen en nærlysindstilling med en bred vinkel. Denne indstilling gør det nemmere for føreren at se fodgængere og sideveje ved kørsel i bymæssig bebyggelse. Som hjælp ved kørsel i kraftig regn aktiveres Bad Weather-funktioner ved hastigheder op til 64 km/t.

 

Når F-TYPE kører hurtigere end 48 km/t, aktiveres Country-funktionen, som giver en smallere, længere lysstråle, hvilket forbedrer udsynet på længere afstand. Ved hastigheder på over 90 km/t retter Motorway-funktionen sit fokus mod vejbanen endnu længere fremme, hvilket sætter føreren i stand til at se endnu længere.

 

LED baglygteenhederne er ligeledes diskret opdateret. Den karakteristiske lysgrafik med en horisontal linje, der gennembryder en cirkel, er en feature, som er gået i arv fra den ikoniske Jaguar E-type - den fremhæves nu ved hjælp af mørkere lygter, så bilen fremtoning er endnu mere selvsikker.

 

Interiørdesign: mere komfort, mere luksus, større enkelhed

Interiøret i F-TYPE er i modelår 2018 lige som eksteriøret blevet videreudviklet, så det nu fremstår renere og i mere koncentreret form udtrykker bilens originale elegance og sportslighed. Jaguars interiørdesignere fokuserede på at forfine nogle vigtige punkter for at skabe en større følelse af harmoni i finishen, forbedre følelsen af balance mellem luksus og ydelse og introducere nye materialemuligheder, som tilfører bilen et endnu mere eksotisk præg.

 

Én af de mest markante forbedringer er de nye slimline letvægtssæder, som kombinerer en ergonomisk optimeret udformning med fremragende komfort. Sædets flydende konturer og smukt formede overflader bidrager også til den ekstra følelse af forventning og ophøjet ro, som F-TYPE´S interiør signalerer.

 

Sæderammerne er udført i en højtryksstøbt magnesiumlegering - et materiale med det høje styrke-/vægtforhold og den fremragende formbarhed, som kræves til den ergonomiske udformning af Jaguars innovative sædedesign. Vægtbesparelsen i forhold til tidligere udgaver af sæderne er mere end 8 kg.

 

Ryglænspolstringen yder mere støtte, og krumningen i sædets øverste del yder føreren exceptionelt god sidestøtte, hvilket øger følelsen af forbindelse mellem fører og bil og sikrer en endnu mere medrivende køreoplevelse. Designet tillader også, at ryglænet kan bevæges op til 50 mm længere bagud end tidligere, hvilket samtidig giver mulighed for en lavere siddeposition og øget plads til benene.

 

Lige som der er mulighed for ekstra opvarmning, kan komforten forbedres yderligere ved hjælp af et system bestående af køleelementer og blæsere, som sørger for jævn fordeling af varm eller kold luft i alle overflader på sædet.

 

Slimline sæder fås i to udførelser: Sport og Performance. F-TYPE og F-TYPE R-modelrækkerne er som standard udstyret med de rene linjer fra Sport-versionen. Performance-versionen med flere detaljer og mere fremhævede sidevanger i skulderhøjde er standardudstyr på 400 SPORT, R og SVR - hver enkelt udgave er udstyret med sit eget unikke mærke i nakkestøtterne.

 

Siena Tan læderinteriøret, som tidligere kun var en mulighed i F-TYPE SVR, tilbydes nu i hele modelserien. I kombination med Performance sæderne skaber Siena Tan et mere sportsligt miljø, som afspejler sportsvognens dynamiske personlighed og på fuldendt vis er afstemt i forhold til lakfarver såsom Carpathian Grey.

 

Jaguars designteam har meget nøje opgraderet interiøret, så F-TYPE´S originale stil kommer til udtryk i mere koncentreret form. Alle modeller er nu udstyret med motorstartknap og Gearshift Paddles med finish i Satin Chrome. Dørkontakterne, luftudtagenes indfatninger og rattet er nu tilført en finish i Noble Chrome - som en juvellignende detalje. Alt sammen medvirker til at skabe en stærkere visuel harmoni i interiørets design.

 

Midterkonsollen udstyres med tre nye overflader for at tilføre de enkelte modeller i serien et mere individuelt præg: F-TYPE udstyres nu med en enkel, riflet finish i aluminium, i R-Dynamic-modellerne tilfører de nye Delta-overflader i aluminium en sportslig følelse, mens R-modellerne markerer sig ved en finish i Linear Vee aluminium, hvor det ikoniske "R" prominent er lasergraveret ind i overfladen. Midterkonsollens overflade kan nu bestilles i kulfiber som ekstraudstyr på tværs af hele modelserien.

 

 

Uovertruffen appeal for føreren: F-TYPE 400 SPORT Launch Edition

Ret interessant bliver introduktionen af specialmodellen F-Type 400 Sport. For at markere introduktionen af den nye F-TYPE har Jaguar nemlig udviklet den eksklusive 400 SPORT Launch Edition. 400 SPORT sælges i hele verden, men kun i ét modelår, og den er udstyret med en opdateret version af den supercharged 3,0-liters V6-motor med maksimal kraftforøgelse fra 380 hk til 400 hk. Kunderne kan vælge mellem baghjuls- eller firehjulstræk alt efter deres egen foretrukne kørestil, og alle modeller er udstyret med 8-trins Quickshift-gearkassen og mekanisk spærbart differentiale.

 

Markante Yellow og Dark Satin Grey 400 SPORT-emblemer på fronten og bag på giver et hint om de 400 hk, der gemmer sig under kølerhjelmen og supplerer på perfekt vis valget af lak i Indus Silver, Santorini Black eller Yulong White. Bilens perfekte proportioner fremhæves med Sport designpakken, som omfatter en mere prominent frontsplitter, ekstra brede dørtrin og bagdiffuser med finish i diskret Dark Satin Grey.

 

Den ekstra kraft fuldendes af et opgraderet chassis, som omfatter Super Performance-bremsesystemet med bremseskiver på 380 mm foran og 376 mm bagpå samt sorte kalibre med 400 SPORT-logo, 20" hjul med unik finish i Dark Grey Satin og Configurable Dynamics-systemet, som gør det muligt for føreren at vælge individuelle indstillinger for speeder, gearkasse, styretøj og støddæmpere.

 

Kabinen nyder godt af samme fokus på detaljerne. Gule kontrastsyninger anvendes overalt i Premium-læderinteriøret, og 400 SPORT-logoet er broderet ind i nakkestøtterne på Performance slimline-sæderne med 12-vejs justering.  Et ekstra 400 SPORT-mærke er anbragt på rattet med flad bund, midterkonsollen i sort, børstet aluminium og indstigningslisterne. Gearshift paddles i elokseret aluminium er et andet højdepunkt i cockpittet, hvor føreren er sat i centrum.

 

inCONTROL INfotainment og opkoblingsmuligheder

Touch Pro er det mest avancerede infotainment-system, som Jaguar nogensinde har tilbudt, og det er nu standardudstyr i hele F-TYPE-modelserien. Touch Pro er designet og udviklet med udgangspunkt i højteknologiske løsninger som eksempelvis en kraftfuld quad-core-processor og 60 GB Solid-State Drive (SSD) med høj hastighed, hvilket betyder, at ydelsen og funktionaliteten er i verdensklasse, ligesom brugeroplevelsen er enestående.

 

Systemets kapacitive touchscreen på 8 tommer sikrer fortræffelig grafik af høj kvalitet, og startskærmen kan brugertilpasses, ligesom der er tilføjet widgets, som stiller genveje til særlige features og funktioner til rådighed. Det er endda muligt at tilføje ekstra, brugertilpassede startsider, hvis man ønsker det.

 

Data, som er gemt på SSD med høj hastighed, kan tilgås meget hurtigere end med konventionel harddisk-teknologi, hvilket gør grafikken utroligt responsiv. Det har aldrig været nemmere at zoome ind eller ud på kort takket være "knibe- og panoreringsbevægelser" - akkurat som på en smartphone eller tablet.

 

Excellence som standard: Meridian Audio

InControl Touch Pro sikrer ligeledes uovertruffen audio performance, og man kan vælge mellem to systemer, som er udviklet specielt til den nye F-TYPE i samarbejde med det verdenskendte britiske firma Meridian. Det standardmonterede system har 10 højttalere, hvorimod Surround Sound-systemet, der fås som ekstraudstyr, har 12 højttalere og leverer exceptionelt klar, knivskarp lyd, som er optimeret i forhold til både fører og passager.

 

Oplevelsen beriges med Gracenote-albumkunst gemt på SSD-drevet - hele 10 GB er dedikeret til brugermedielager. Touch Pro rummer også intelligente funktioner såsom "Play more like this"-funktionen, som automatisk samler playlister, eller Music Queue, som gør det let at søge efter og tilføje sange, albummer eller kunstnere til en musikkø samtidig med, at det aktuelle nummer stadig afspilles.