På Rømø Motorfestival kæmper buldrende hot-rods parvist om at komme først over målstregen på den brede sandstrand, mens 20.000 tilskuere nyder synet. Men det er også meget andet end ræs. Biltorvet var med og knipsede gammelt jern og lange forgafler.

For motorentusiaster kan det næsten ikke være mere perfekt - høj solskin, masser af seje biler og motorcykler og tusindvis af benzinhoveder samlet på en åben strand uden vejskilte. Rømø Motorfestival, som foregik denne weekend 31. august-1. september, er en tilbagekørsel i tiden til meterlange forgafler, vandkæmmet hår og buldrende V8'ere på rustne chassirammer. Det er kort sagt en hillbilly-fest for bilentusiaster og 50'er-romantikere.

Inspirationen er hastighedsrekorderne på Fanø Strand i 1920'erne, men Rømø har sit eget koncept. En del af stranden er spærret af til bane, hvor hotrods eller motorcyklerne ræser mod hinanden for at komme først over målstregen. Men det er kun en lille del af festen. Publikum og deltagere er klædt ud som i gamle dage, og sammen med de mange sjove køretøjer giver det et biltræf ud over det sædvanlige. 

Se amerikanerebiler på biltorvet.dk

Der er flest amerikanerslæder, hotrods og motorcykler. Men fordi det også er en sandstrand og et kendt feriested, ankommer mange i campingvogne og firehjulstrækkere i alle afstøbninger, lige fra Dakar-deltagende lastbiler til Baja-folkevogne og militære Hummere. Det er svenskere, nordmænd og tyskere fra nær og fjern. 

Biltorvet forsøgte at fange stemningen og de mange fantastiske køretøjer med kameraet - se galleriet her. 

 

FAKTA:

Rømø Motorfestival er en to-dages fest med musik og overnatning, og det koster 300 kroner at deltage i det hele - men løbet på stranden er gratis. Læs mere her

Anslået tilskuertal på 20.000, flere end 100 deltagende køretøjer, kørere og teams fra 11 lande, tæt på 80 akkrediterede pressefolk fra otte lande. Det var altsammen rekorder for den tre år gamle festival.

Organisationen bag festivalen ser selv begivenhederne på stranden 1. september 2018 som festens store folkelige gennembrud. 

Også antallet af gæster i racecampen i den nærliggende by, Skærbæk, der mest minder om en vintageby denne weekend, satte ny rekord.

Festivalen vil dog beklage, at nogle entusiaster aldrig nåede frem til stranden pga. de meget lange køer fra fastlandet og ud over dæmningen. Festivalen vil gøre sit yderste for - i samarbejde med myndighederne - at finde brugbare løsninger på de trafikale udfordringer. At lave den optimale festival er en proces, og der er hele tiden nye erfaringer og udfordringer.

I 2019 er det 100 år siden det første race blev kørt på Fanø. Et jubilæum festivalen i skrivende stund finder naturligt bliver markeret. Endnu er datoen for næste år ikke fastlagt.