Helt simpelt forklaret, så er det intelligente AWD system, et system, som automatisk trækker på for- eller baghjulene, eller alle fire i de modeller som er udstyret med firehjulstræk, alt efter, hvilket behov bilen har i den givne situation. I modsætning til det konventionelle statistiske firehjulstræk, så levere AWD kun træk, hvor og når det er nødvendigt. Det er med til at sikre et optimalt vejgreb, og systemet regulerer selv leveringen af drejningsmomentet på under 20 millisekunder. AWD overvåger din måde at køre på og tilpasser konstant fordelingen af trækkraften. 

AWD systemet i sig selv er ikke nyt, men Ford har løbende arbejdet på at forbedre det, og forventer en stigning i salget af biler med intelligent AWD på 120 procent i 2016 i forhold til 2014. Hvor der i 2014 blev solgt 63.000 Ford biler med AWD i Europa, så forventer man at tallet i 2016 ender på cirka 139.000 biler. Det er en voldsom stigning, men Ford tilbyder nu også systemet i en stor variation af modeller, lige fra den nye store terrængående pick up Ford Ranger, over den helt nye SUV Ford Edge til den lille hidsige Ford Focus RS. Systemet tilbydes fra 2016 i otte modeller i forhold til tre i 2012.

Forskelligt formål

I og med at Ford nu tilbyder AWD i en bred vifte af modeller, så er formålet både forskelligt og det samme. Det er det samme i den henseende, at systemet er med til at sikre det optimale vejgreb uanset underlaget og kørsel, men det er klart, at systemet grundlæggende skal kunne hjælpe Ford Ranger med noget andet, end det skal hjælpe Ford Focus RS med. I Ford Focus RS er systemet blandt andet også med til at undgå hjulspin, og det optimerer præstationen på banen og vejen, mens det i blandt andet Ford Ranger er med til at sikre imponerende off road køreegenskaber.

For de to nævnte modeller er AWD med til at sikre optimale præstationer under ekstreme forhold, mens det i eksempelvis Ford Mondeo og Ford Kuga mest drejer sig om at sikre det optimale vejgreb uanset vejens beskaffenhed. Det intelligente AWD system er altså både med til at højne sikkerheden og præstationerne under ekstreme og mere almindelige forhold, og sammenholdt med at systemet nu tilbydes i otte forskellige modeller, får det Ford til at forvente den store stigning i Europa i salget af modeller med det intelligente AWD system.

Ford tilbyder fra 2016 intelligent AWD i følgende modeller

Ford Kuga

Ford Edge

Ford Galaxy

Ford Mondeo

Ford S-Max

Ford Ranger

Ford Focus RS

Ford Transit