Hvor meget ekstra bliver en bil egentlig værd, når den har medvirket i en James Bond-film? Her får du listen med ti af agentens fedeste firmabiler.

Mens den seneste Bond-film No Time to Die suger danskerne ind i landets biografer, har det engelske forsikringsselskab og medie Hagerty haft regnestokken frem. De har kigget på, hvor meget en bil bliver forgyldt af at deltage i en James Bond-film. Fordi Hagerty har et meget præcist billede af, hvad klassiske biler koster normalt, har de simpelthen været i stand til at sammenligne priserne på en almindelig variant og så prisen på den specifikke bil, som James Bond har brugt i en film. Og det er blevet til nogle ret heftige stigninger – vi har en bil på listen her, som koster næsten 5.000 procent mere end en tilsvarende variant uden filmhistorie.

James Bonds firmabil er til salg

10. 1971 Ford Mustang Mach 1, Diamonds Are Forever
Trods en hæderlig biljagt gennem Las Vegas gader, indbragte denne Ford Mustang aldrig de helt store summer, da den blev solgt på aktion i 2004 for 110.000 kroner. Måske fordi denne generation af Mustang ikke er så eftertragtet, eller måske fordi Bond-filmen med Sean Connery ikke regnes for hans bedste. Hagerty regner normalprisen for en Mustang som den i filmen for at skulle koste omkring 80.000 kroner, så værdistigningen fra filmoptrædenen bliver kun sølle 37,5 procent.

 9. 1991 Mercedes-Benz 190E, No Time To Die
Den her er lidt sjov, for det er faktisk en bil, som har medvirket i den nye film – som de færreste har set. Og bilen skulle tilmed ikke have en fremtrædende rolle. Alligevel har den været til salg på en engelsk bilportal for klassiske biler for 78.000 kroner, og nu er den så formentlig solgt, for mon ikke den kan stige mere, når først filmen og bilen har været vist vidt og bredt. Hagerty vurderer, at et normalt eksemplar af en Mercedes 190E skal koste 56.000 kroner, så værdistigningen her bliver heller ikke til mere end 38 procent.

8. 1937 Bentley 4 ¼-Litre Gurney Nutting 3-Position DHC, Never Say Never Again
Måske ikke den mest kendte bil fra filmen Nevers Say Never Again. Det er nemlig en rød Renault 5 Turbo, men den klassiske Bentley medvirker også, og har for øvrigt også medvirket i 80’er-actionserien Magnum P.I. Så bilen kunne i 2010 sælges for 1.923.000 kroner, eller 66 procent mere, end Hagerty vurderer, at et normalt eksemplar er værd. Om det var en god forretning for tidligere ejer, må stå hen i det uvisse, for bilen skulle være renoveret for 2,8 millioner kroner i 2003.

7. 1969 Aston Martin DBS-6, On Her Majesty's Secret Service
James Bond er kun blevet gift en gang, og da var hans bryllupskaret denne Aston Martin. Allerede i 1978 blev den videresolgt til dens nuværende ejer, som da godt havde hørt, at bilen havde medvirket i en film, men altså bilsælgere snakker jo, så det tog han sig ikke meget af. Alligevel gav han 78.000 kroner for bilen, som lyder af ingenting, mens Hagerty vurderer, at en tilsvarende almindelig DBS-6 ville have kostet 182 procent mindre i 1978.

6. 2008 Aston Martin DBS V12, Quantum of Solace
Hvis du har set Quantum of Solace, så kan du helt sikkert også huske, da Daniel Craig ruller rundt med en Aston Martin DBS. Denne bil er en af i alt syv biler, som blev brugt i filmen. Da den blev solgt i 2012, fraskrev auktionshuset sig alle krav om at bilen skulle være i køreklar orden. Alligevel blev bilen solgt for to millioner kroner, eller 245 procent mere end en tilsvarende DBS ville have kostet i 2012.

5. 1969 Mercury Cougar XR7, On Her Majesty’s Secret Service
Det førnævnte bryllup er igen i spil, for Bonds kone Tracy Bond kører en Mercury Cougar, og én af de i alt fire biler, som medvirker i filmen, blev sidste år solgt for imponerende 3.173.599 kroner. Det er 559 procent mere end en normal Mercury ville koste, vurderer Hagerty.

4. 1965 Aston Martin DB5, Thunderball og Goldfinger
Bond-BILEN over dem alle – Aston Martin DB5. Større i agentuniverset bliver det ikke, og der findes nok ikke en mere ikonisk filmbil end denne Aston Martin. Produktionsselskabet købte to biler i forbindelse med filmen Thunderball, som så fik en overhaling af Q og hans venner. I 2019 blev den ene solgt, og Hagerty vurderede at prisen var 759 procent højere end en ’almindelig’ Aston Martin DB5 – prisen, ja sølle 40,6 millioner kroner.

3. 2014 Land Rover Defender 110 Double Cab SVX, Spectre
Nu handler det jo ikke om den dyreste bil, men om største værdistigning, så derfor kan en Land Rover slå en Aston Martin. Og denne Land Rover var speciel og har siden dannet en skole for Land Rover-ejere, som har søgt samme look med det store reb om forenden og endnu større hjul. Dette eksemplar blev solgt i 2018. Produktionen af Defender stoppede godt nok i 2016, men man lavede en særlig 70 års-jubilæumsmodel i 2018. 937 procent mere koster den end din lokale fåreavlers gamle Defender, svarende til 3,1 millioner kroner.

2. 1974 AMC Hornet, The Man With The Golden Gun
Det måske mest legendariske stunt i en Bondfilm – flyvehoppet hvor Roger Moore og en irriterende sydstatssherif skruer sig gennem luften i et vanvittigt flyvehop. Det forklarer måske, hvorfor denne AMC Hornet, som i sin samtid var en ret anonym mindre familiebil kan være 1.614 procent mere værd end et almindeligt eksemplar. Bond-eksemplaret blev solgt for 773.000 kroner i 2017.

1. 1977 Lotus Esprit S1 ‘Wet Nellie’, The Spy Who Love Me
Scenen er fantastisk – Roger Moore og hans kønne passager flygter fra en skydegal helikopter i en elegant hvid Lotus Esprit ved at køre ud af en bro og direkte i vandet. Under vandet forvandles bilen så til en ubåd. Men historien bag er næsten lige så utrolig. Wet Nellie, som den kaldes, var forsvundet indtil 1989, hvor den blev opdaget i en container i New York. Historien går på, at ejeren her købte den for 100 dollars. Næste ejer var ikke helt så heldig. I 2013 måtte han slippe 5,3 millioner kroner for noget, som faktisk ikke engang er en bil. Ejeren i dag hedder Elon Musk, og er bedre kendt for at have skabt Tesla. Havde han købt en almindelig Lotus Esprit S1, så havde han ifølge Hagerty måtte betale omkring 100.000 kroner, men Bond-versionen koster altså 4.908 procent mere.