Sekscylindret premiere

I juli 2003 sendes den nye BMW 5-serie på gaden med et stærk, sekscylin-dret motorprogram i form af BMW 520i, BMW 530i og BMW 530d. De to benzinmodeller yder henholdsvis 170 og 231 hestekræfter, og deres højeste drejningsmomenter er 210 og 300 Nm.

Dieselversionen yder hele 218 hestekræfter, og højeste drejningsmoment ligger på imponerende 500 Nm blandt andet takket være Common Rail i anden generation.

Alle modeller har sekstrins gearkasse som standard, og der er mulighed for automatgear ligeledes med seks trin.

520i, 530i og 530d klarer accelerationen fra 0-100 km/t på 9,0, 6,9 og 7,1 sekunder. Tophastigheder er 230, 250 og 245 km/t. Forbruget ligger på henholdsvis 11,1, 10,5 og 14,5 km pr. liter målt i EU’s blandede test.

Bilens vægt er reduceret med op til 75 kilo, hvilket blandt andet skyldes, at den forreste del af karrosseriet er udført i aluminium. I kombinationen med højstyrkestål viser denne konstruktion vejen inden for karrosseriopbygning.

På trods af, at den er vokset i størrelse, og komforten er øget, byder den nye 5-serie totalt set på ydelser, der sætter milepæle i Business-klassen - vel at mærke med et forholdsvis beskedent brændstofforbrug.

Sportslig, kultiveret - og helt sin egen
Den nye 5-serie forener 3-seriens dynamik og sportslighed med 7-seriens suverænitet og repræsentative egenskaber. Dermed lægger den sig perfekt i midten af BMW’s modelpalette.

Den kraftfulde front med den ganske særlige, svungne og dobbelte lygteenhed og det coupéagtige bagende understreger den sportslige og dynamiske karakter.

Aktivstyring, adaptiveforlygter og ACC
BMW’s aktivstyring, der er ekstraudstyr, skaber et helt nyt niveau inden for komfort, køreglæde og sikkerhed. Ved normal drift gør det elektronisk styrede system styringen mere direkte i laveste og mellemste hastighedsområde. Dermed skal der bruges færre kræfter på styringen, og det bliver væsentligt nemmere at køre rundt i byen, dreje og parkere.

BMW Aktivstyring er forbundet med DSC - den dynamiske stabilitetskon-trol, som dermed kan korrigere styrevinklen ved begyndende ustabilitet. Samtidig reduceres det øvrige DSC-indgreb i laveste driftsområde, hvilket forøger komforten i tilfælde af et indgreb.

Med adaptive forlygter øges sikkerheden yderligere, idet de to Bi-Xenon forlygteenheder følger vejens kurver på basis af informationer om styrevinkel, dynamik sensor og hastighed.

Der vil også blive mulighed for at få det adaptive bremselys (Brake Force Display) til den nye 5-serie. Systemet, der hidtil alene har været tilladt i USA og anvendt i 7-serien, nedsætter risikoen for uheld ved hård opbremsning ved at forøge bremselygternes lysflade. Når godkendelsesprocedurerne i de enkelte lande er afsluttet, indføres systemet, og det kan aktiviteres ved hjælp af software.

Endelig kan 5-serien leveres med komfort systemet aktiv hastighedsregulering ACC. Denne radarstyrede ”assistent” er udviklet til motorvejskørsel og letter overalt kørsel i kolonne gennem automatisk regulering af afstanden til den forankørende.

Ergonomisk fremtid: Controller og Head-Up Display

Med indretningen af kabinen efter BMW’s iDrive filosofi overtager den nye 5-serie pionérrollen i sin klasse, hvad angår ergonomiske forhold for dén, der kører bilen. Langt de fleste funktioner styres i umiddelbar nærhed af rattet, og komfort grundfunktionerne er placeret i midterkonsollen. Alle øvrige indstillinger og komfort funktioner styrer føreren og forsædepassageren via Controller og Controller Display, der indføres i 5-serien i en modificeret form.

Kunden kan vælge imellem fem udstyrsvarianter og fire interiør farveverdener.

Bagi byder den nye 5-serie på mere plads, og den har betydelig mere bagageplads end forgængeren. Til standardudstyret hører blandt andet klimaautomatik med adaptiv regulering af fordampningstemperaturen, som forhindrer afkøling og udtørring af slimhinderne og muliggør en individuel temperaturindstilling.

I efteråret 2003 følger modellerne 520iA, 525i med 2,5 liters slagvolumen, 192 hestekræfter og et højeste drejningsmoment på 245 Nm, samt 545i med 4,4 liters V8 motor, 333 hestekræfter og et højeste drejningsmoment på 450 Nm.