Seat Leon Cupra R

Den hurtigste og mest sportslige Seat nogensinde kan snart købes i Danmark. Leon Cupra R er navnet på Seat´s nye topmodel, der sætter helt nye standarder for dynamik og køreglæde. Modellen blev første gang vist som prototype på biludstillingen i Barcelona i 2001 og kan nu også bestilles hos de danske Seat-forhandlere. Leon Cupra R er udviklet af Seat´s tekniske udviklingscenter i samarbejde med Seat Sport. Ingeniørerne fra Seat Sport har benyttet sig af de erfaringer, de har gjort sig i forbindelse med udviklingen af biler til banesporten. Resultatet er en bil, der kører som en sportsvogn og er i perfekt balance, selv ved meget krævende kørsel.

Leon Cupra R er andet og mere end en ekstrem videreudvikling af Leon 1,8T med 180 hk. Den mekaniske basis er den samme, men den firecylindrede 1,8-liters turbomotor med fem ventiler pr. cylinder har blandt andet fået en ny indsugnings- og udstødningsmanifold og en dobbelt ladeluftkøler. Den yder 210 hk og har et maksimalt drejningsmoment på 270 Nm fra 2.100-5.000 omdr./min.

 

 

Store krav til dynamikken
Sådanne kræfter stiller store krav til dynamikken: Større ydelse og dermed også højere hastigheder kræver en undervogn, der kan overføre hestekræfterne til vejen med større effektivitet og stabilitet under alle forhold, og naturligvis også en bedre bremsevirkning. Alle disse egenskaber har den nye undervogn i Leon Cupra R. Fjedre og støddæmpere er afstemt på en helt ny måde, forakslens geometri er ændret, de elastiske ophæng er ændrede, og styringen har fået en meget direkte udveksling. For og bag er der monteret store, ventilerede skivebremser, og Leon Cupra R har desuden ESP med hydraulisk bremseassistent.Den nye Leon Cupra R har ikke brug for overdrevne æstetiske hjælpemidler for at virke kraftfuld. Det kompakte udseende, den lave sportsundervogn, de markante stødfangere for og bag samt de store 17” letmetalfælge er med til at give Leon Cupra R sin sportslige karakter. De meget markante luftindtag i den forreste stødfanger er nødvendige for at give en effektiv køling af den dobbelt ladeluftkøler og de forreste bremseskiver.

Sportsvognspræstationer
Præstationerne lever klart op til det sportslige ydre. I forhold til en Leon V6 med firehjulstræk har Cupra R både en højere ydelse og en vægt, der er 163 kg lavere. Derfor opnår denne sportsvogn fra Seat en tophastighed på 237 km/t og accelererer fra 0-100 km/t på bare 7,2 sekunder. På 27,4 sekunder tilbagelægger den 1 kilometer med stående start.

 

Til en sportslig bil hører en sportslig lydkulisse. Derfor har Seat skabt det såkaldte Seat Sound System, som giver Leon Cupra R en markant lyd fra det forkromede, ovale udstødningsrør.

Sportssæder for og bag
Kabinen er naturligvis udstyret med alt, hvad der hører til en sportslig bil. Det første, man lægger mærke til, er de lækre Recaro-sportssæder, der yder optimal sidestøtte. Som noget helt specielt har bagsædet, der er beregnet til to personer, samme sportslig udformning, således at også bagsædepassagerne sidder ordentligt fast ved eksempelvis hurtig kurvekørsel. Til det sportslig udstyr hører også et tykt læderrat, hvide instrumenture samt aluminium-farvede beklædninger på pedalerne og fodstøtten.Seat er ved udviklingen af den mest sportslig Leon på ingen måde gået på kompromis med hverken komforten eller sikkerheden. Komfortudstyret omfatter blandt andet aircondition, el-ruder og fjernbetjent centrallås, mens sikkerhedsudstyret udover ESP-systemet omfatter selestrammere og fire airbags.

 

 

Nu også i Danmark
Oprindeligt var det meningen, at Leon Cupra R kun skulle produceres i et begrænset antal til udvalgte markeder, men på grund af en massiv efterspørgsel, har Seat valgt at hæve produktionen. Derfor er der nu åbnet op for, at Leon Cupra R kan bestilles gennem de danske Seat-forhandlere. Den leveres udelukkende i farverne Sort, rød eller gul. Prisen er kr. 474.997.