BMW bruger ny nanoteknologi fra rumindustrien til sort farve, der absorberer 99 procent af alt lys – sortere bliver det ikke.

Forstil dig at stirre ind i et sort hul. Et hul, som opsuger alt – også lys. Det lyder skræmmende, men alligevel har BMW valgt at lakere en af sine helt nye BMW X6’er i en sort farve, som kun reflektere én procent af al lys. Det er så mørkt, at det får bilen til at se todimensionel ud, eller som stirrede man direkte ind i et sort hul.

Farven hedder Vantablack VBx2, og den er egentlig udviklet til rumudstyr. Når man eksempelvis har et teleskop, som skal opfange det meget svage lys fra fjerne planeter, så går det ikke, at man får refleksioner eller lys fra andre lyskilder. Så ved at male teleskopet med Vantablack, undgår man refleksioner. Farven absorbere nemlig 99.965 procent af alt lys.

Tyndt hår
Malingen er skabt af Surrey NanoSystems, og som firmanavnet antyder, spiller nanoteknologi en stor rolle. Malingen består nemlig af milliarder af små kulfiberrør. De har en længde på mellem 14 og 50 mikrometer og en diameter på 20 nanometer. Det er måske en målestok, du ikke lige er stødt på før, men firmaet oplyser, at et rør er 5.000 – femtusinde – gange tyndere end et hårstrå. For hver kvadratcentimeter er der omkring én milliard rør, og det er altså disse rør som ’fanger’ lyset.

Men umiddelbart giver det ikke specielt god mening at male en bil i en farve, som nærmest suger lys til sig, udover at det lyder sejt at have en bil, der er lakeret i super black. Ben Jensen, som er opfinder af Vantablack og grundlægger af Surrey NanoSystems, forklarer da også, at mange bilproducenter har henvendt sig.

For at være ærlig, har vi faktisk fået henvendelser fra de fleste store bilproducenter, nærmest fra den første dag, vi introducerede det originale materiale i 2014, men vi har altid sagt nej. Det handlede også om, at vi først fik et velfungerende materiale, da vi fandt på VBx2. Da BMW henvendte sig, var vi stadig tøvende til at starte med. Men den nye X6 ser så godt ud, at det føltes som et oplagt makkerpar.  

Hussein Al Attar er designer og manden bag den nye X6. Han forklarer, at valget faldt på netop X6, fordi den altid har været provokerende.

Internt omtaler vi ofte X6 som bæstet. Det siger jo alt. Vantablack VBx2-lakken understreger navnet og får BMW X6 til at se særligt farlig ud. Desuden har X6 altid været den meste provokerende og lige-i-fjæset-model i modelprogrammet. So hvorfor ikke understrege dette yderligere med en lakering, der simpelthen fængsler beskueren?

Den sorte, sorte X6 får premiere på Frankfurt Motorshow i starten af september, men der er ikke udsigt til, at denne meget kostbare lakering bliver mulig at bestille hos en almindelig BMW-forhandler.