FDM har haft den store lommeregner fremme og har regnet på bilejerskab anno 2020. Hvis du vælger en elbil fremfor benzinbil, kan du på fem år spare 55.000 kroner.

FDM laver hvert år en grundig beregning af bilejerskabet, og lettere overraskende viser det sig, at du grundigt bør overveje en elbil, når den gamle bil skal skiftes ud. Men ikke fordi du gør isbjørnene, Greta Thunberg og den haltende danske vinter en tjeneste – nej det er først og fremmest fordi, du kan gøre din egen pengepung en tjeneste.

Samlet set er det nemlig en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzin- eller dieselbil. Det viser FDMs store bilbudget 2020, der medregner alle relevante udgifter forbundet med bilejerskabet. Ifølge FDMs beregninger koster det i gennemsnit 3,58 kroner pr. km at holde en elbil til 300.000 kroner kørende over fem år og 100.000 km. Det er noget billigere end en benzinbil til 275.000 kroner, som koster 4,13 kroner per kilometer. Over de fem år bliver det en besparelse på 55.000 kroner.  

Billigere ’brændstof’
Det er særligt udgifterne til strøm (brændstof) og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan mærkes på det samlede løbende budget.

Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, men også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil, siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Billig privatleasing – her er de bedste privatleasing tilbud

Og FDM har ikke kun kigget på udgifter til forbrug. Undersøgelsen inkluderer både brændstof/strøm, dæk, vedligeholdelse, forsikring, rentebyrde og selv værditab, som måske kan virke mere usikker på en elbil. Om elbiler også de kommende år vil være billigere end benzin- og dieselbiler er uvist og afhænger helt af, om de vil blive pålagt afgifter, og hvor højde disse bliver.

Fra politisk side ønsker man, at flere skal vælge elbiler til for at fremme den grønne omstilling. Som vores bilbudget viser, kan det økonomisk også være en god idé. Det kan dog hurtigt ændre sig. Allerede fra næste år står afgifterne til at stige markant, og i 2022 udløber elbilernes delvise fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning på afgiftsspørgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal gå i stå, siger Søren W. Rasmussen.  

Billigere end plugin-hybrid
Sammenligner man en elbil direkte med en plugin-hybrid til samme pris, er elbilen også her billigst at holde kørende, men forskellen er ikke stor. Blandt andet fordi at efterspørgslen på de populære plugin-hybrider betyder, at værditabet endnu er en smule mindre end på elbiler. Det kan dog ændre sig de kommende år.

Privatlease din elbil og spar masser af penge
 
Også for ejere af benzin- og dieselbiler er FDMs bilbudget for det kommende år godt nyt.
Især lave renter og faldende brændstofpriser gør det nemlig samlet en smule billigere at være bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne to til fire procent svarende til op til 4.500 kroner. Største besparelse har de dyreste biler.