Volvo vil skære tid og penge i udviklingen af design og sikkerhed sammen med finske Varjo, som laver virtual reality-briller.

Volvo hopper ud i den dybe ende uden at blive våde. De har nemlig indgået et samarbejde med den finske firma Varjo, som laver avancerede virtuel reality-briller. Du ved den slags briller, man så i science fiction film for mange år siden, som kunne tage dig præcis derhen, hvor du gerne ville. Teknologien er blevet bedre og mere udbredt de senere år, og Varjo skulle altså være nogle af dem, der er bedst. Og det vil Volvo udnytte.

Volvoer i hele Europa kan nu advare hinanden

Ideen er, at brillerne skal bruges i det kæmpestore udviklingsarbejde, der er, når man designer og udvikler en bil. Men i stedet for virtuel reality, som viser en hel virtuel verden, så vil Volvo bruge det, man kalder mixed eller augmented reality. Her blander man den virkelige verden og computergenererede billeder. Helt konkret kan en designer eksempelvis køre en tur i en eksisterende bilmodel, men iført brillerne fra Varjo ser man både vejen og bilkabinen, men der er lagt et ekstra computergenereret lag på, så instrumentbordet tager sig helt anderledes ud. Det er en meget billigere og hurtigere måde at teste nye ideer, i stedet for at man faktisk skal bygge et nyt instrumentbord.

Smarte briller
Det er første gang en bilproducent tager denne slags værktøjer i brug, men det kræver en del af brillerne, og det unikke ved Varjo XR-1 er, at headsettet viser mixed eller virtual reality i en HD-opløsning.

Mercedes revolutionerer forlygter med mikroreflektorer

- Med denne mixed reality mulighed kan vi begynde at vurdere design og teknologier, allerede mens en bil er på tegnebrættet. I stedet for den almindelige statiske måde at vurdere nye produkter og ideer på, kan vi teste koncepter på vejene med det samme. Det åbner for omkostningsbesparelser, fordi det identificerer, hvad der skal prioriteres, og påpeger eventuelle flaskehalse meget tidligere i design- og udviklingsprocessen, forklarer Henrik Green, chef i Volvo Cars teknologiske afdeling i en pressemeddelelse.

De smarte briller har også stort potentiale, når det kommer til udviklingen af sikkerhedsudstyr. Volvos teknikere kan teste aktive sikkerhedssystemer, der via augmented reality overføres til det virkelige miljø. Samtidig kan de via teknologi, der er indbygget brillerne, meget præcist registrere personens øjenbevægelser, for på den måde nemmere vurdere, hvordan en fører bruger en ny funktion, og om han eller hun bliver distraheret af funktionen. Denne teknologi-baserede tilgang til at måle distraktionsgraden kan hjælpe til, at man ikke udvikler nye systemer, der stjæler bilistens opmærksomhed.

Playstation-spil skal gøre betjente bedre til biljagter

Samarbejdet bliver yderligere styrket af, at Volvo Car’s Tech Fund har besluttet at investere i Varjo. Tech Fund er en del af Volvo, der investerer i teknologiske start-ups, der har potentiale for Volvo.