Årets første store test af autostole afslører en katastrofal ringe sikkerhed i en af testens 24 stole. FDM advarer mod brug af autostolen, som er blevet tilbagekaldt af producenten.

Selvom sikkerheden i autostole gennem årene kun er blevet bedre, gælder det stadig om at se sig for, når der skal købes autostole til familiens mindste medlemmer. Det er nemlig langtfra alle stole, der er til at stole på.

FDM: Mere sikre autostole redder børns liv

Det viser årets første store test af autostole, som FDM har lavet i samarbejde med bl.a. europæiske bilklubber. For selvom de fleste af testens 24 autostole kan bryste sig af en meget god sikkerhed, dumper en enkelt stol på katastrofal ringe sikkerhed.

Det er autostolen af mærket Peg Perego, som i testens frontalkollision knækkede sit støtteben, hvorefter stolen med den 15 kg tunge testdukke rev sig løs fra basen, der holder autostolen fast, og røg gennem bilens kabine. Det skete, både da stolen blev testet monteret fremadvendt og bagudvendt.

Hvad er Isofix? Det er da let nok

Det er en meget alvorlig brist i sikkerheden, som ikke må ske, og som kunne have haft fatale konsekvenser, hvis det var sket i et virkeligt trafikuheld. Heldigvis er det sjældent, at autostole har så alvorlig en fejl i sikkerheden, som tilfældet er her. Producenten har allerede tilbagekaldt autostolen, som vi på det kraftigste fraråder at bruge, siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

Skrappere end EU

FDM har med sine europæiske søsterklubber de seneste årtier testet autostole to gange årligt. Alene siden 2015 er over 450 forskellige autostole testet.

46.000 biler i lommen – Biltorvet lancerer app

Bilklubbernes uvildige test er skrappere end de EU-krav, der ellers gælder for autostole. For eksempel testes stolenes kollisionssikkerhed ved en højere hastighed, hvor nemme de er at montere og betjene korrekt, deres komfort og for indhold af skadelige stoffer. Det sidste har gennem årene været et problem, men som årets test viser, synes stoleproducenterne at have fået godt styr på det også. ’Kun’ to af de 24 autostole falder igennem her. Den ene er stolen fra Peg Perego, den anden er Discover i-Size, hvor FDM altså også fraråder køb af stolen.

Markedet for autostole kan virke stort og uoverskueligt, og man kan nemt komme i tvivl om, hvad man skal vælge. Og selvom det heldigvis er sjældent, at autostole falder igennem som i den seneste test, understreger det, hvorfor det kan være en god idé at sætte sig ind i markedet, inden man køber autostol, siger Søren W. Rasmussen.