En test af autostole, som FDM har lavet, viser at flere stole dumper på indholdet skadelige stoffer, men samlet bliver stolene heldigvis mere sikre.

Tanken om at ens lille barn skulle være involveret i et trafikuheld er slet ikke til at bære, men det kan ske, og derfor er det vigtigt at sikkerheden er helt i top. FDM har i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer lavet en test af i alt 22 nye autostole, og det generelle billede er heldigvis, at stolene bliver mere og mere sikre.

Her kan du læse Biltorvets guide til autostole, og hvorfor det er vigtigt at spænde selerne stramt

Af de 22 autostole opnår flere topkarakter i testens sikkerhedsdel. Men alligevel er det kun 13 af de 22 stole, der kan anbefales. Tre består kun lige testen, mens seks autostole dumper på fund af skadelige stoffer, og det er problematisk, mener Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos FDM.
 
Skadelige stoffer hører på ingen måde hjemme i udstyr til børn. Heldigvis har vi de senere år set, at producenterne er blevet langt bedre til at holde den uønskede kemi ude af deres autostole. I forårets test var det kun to ud af 29 stole, der faldt igennem på skadelige stoffer. Derfor er det ærgerligt, at det nu er seks modeller, der dumper på den konto. Det er naturligvis ikke godt nok, og bør få alle producenterne til at skærpe deres kontrol med de forskellige dele af produktionen, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Godt nyt – autostole bliver endnu bedre
 
Vælg bagundvendt
Ser man på stolene i testens tre forskellige aldersgrupper, er det særligt autostolene til de helt små børn op til 18 måneder, som klarer sig godt. Alle stolene har her en høj sikkerhed, der viser en lav belastning af barnet i tilfælde af frontal- eller sidekollision. Det skyldes i høj grad, at de helt små børn sidder bagudvendt.
 
Er uheldet ude, sidder børn sikrest bagudvendt. Her fordeles de mange kræfter ved en kollision nemlig over hele barnets ryg og hoved. Derfor anbefaler FDM, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og helst til de er omkring fire år. Også selvom kontakten med barnet er nemmere, hvis det sidder fremadvendt, hvilket nok får mange til at vende deres børn i bilen lidt for tidligt, forklarer Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

Sådan undgår du stress bag rattet
 
Væsentligst er, at stol og barn passer til hinanden, og at stolen betjenes korrekt. Det vil sige monteres rigtigt i bilen, og at barnet spændes korrekt fast. Derfor kan det være en god idé at købe autostol, hvor man kan få instruktion i brug af stolen og gerne prøvemontere den i bilen, inden man køber den.
 
Du kan se alle resultaterne fra autostoletesten lige her