FDM har testet 33 nye autostole, og der er opløftende resultater at finde. Stolene er nemlig blevet bedre at betjene, men der er stadig stole, som dumper helt.

Vi danskere har heldigvis forstået vigtigheden af at gode og sikre autostole til børn.  Til sammenligning var der i 1990 97 børn i alderen 0-10 år, der blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke. I 2016 var tallet heldigvis faldet til 14. Og en stor del kan tilskrives bedre autostole, som bliver bedre og bedre.

Godt nyt – autostole bliver endnu bedre

FDM har en større test af i alt 33 autostole i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer. Og en af de gode nyheder er, at autostole er blevet langt nemmere at montere og betjene. Hvordan skal baby sidde i autostol kan være forskellen på liv og død, men heldigvis klare alle 33 autostole i testen sig som minimum tilfredsstillende, og de fleste får bedømmelsen god i den del af testen. Det forklarer bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Flere nye autostole dumper på kemi

Man skal ikke underkende vigtigheden af korrekt montering og brug, når det gælder sikkerheden i autostole. Heldigvis er risikoen for fejlmontering de senere år blevet mindre. Det skyldes ikke bare isofix-monteringen, men også bedre monteringsvejledninger, og at mange producenter har lavet smarte løsninger, der gør det tydeligt, hvornår en stol er monteret korrekt i bilen

Kun to stole dumper
Af de 33 autostole får kun én stol det røde kort for fund af for store mængder skadelige stoffer flammehæmmere, mens én dumper på dårlig sikkerhed. Her knækkede stolens selespænde i testens frontalkollision, så testdukken ved sammenstødet røg ud af stolen.

Læs FDM’s test her
 
Når det handler om børn i bilen, må man ikke gå på kompromis med sikkerheden. Vores nye autostoletest viser, hvorfor det giver god mening at undersøge markedet grundigt, inden man køber autostol til sine børn. Vigtigst er, at autostolen passer til både barn og bil. Derfor er det en god ide, at man tager barn og bil med, når man skal vælge stol, og laver en prøvemontering, inden man træffer det endelige valg, siger Søren W. Rasmussen.

En åben redningsvest
Til Biltorvet har specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, tidligere forklaret, hvorfor det er vigtigt at spænde børnene godt fast, og det er lige meget, om det er en autostol baby eller til større børn.

I forbindelse med en politikontrol lavede vi på et tidspunkt en undersøgelse af omkring 100 biler med børn i autostole. Langt de fleste børn var spændt fast i det rigtige udstyr. Men der var mange, der sjuskede, så selerne var for løse, snoede eller stolen var monteret forkert.

Sådan finder du den perfekte familiebil

”Men tror du ikke, der er mange, specielt nybagte forældre, der er bange for at spænde selen for hårdt?”

Når du spænder barnet fast, skal selerne sidde godt til. Mange forældre spænder ikke selerne hårdt nok, men hovedreglen er, at man blot skal kunne få en flad hånd ind under selen. Det er farligt at sjuske med det. Det er ikke anderledes, end hvis du tager en redningsvest på uden at lukke lynlåsen. Skidtet ryger jo af så, forklarer Pernille Ehlers.

Autostole du kan stole på

Husk også i denne kolde tid, at tykke vinterjakker betyder, at det kan være svært at spænde selen tilstrækkeligt fast. Så selvom det kan være koldt for barnet, så er det faktisk en god ide at tage jakke eller flyverdragt af, når barnet skal spændes fast i sit sæde. 

FDM’s guide til at vælger den rigtige autostol
Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde).

Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb.

FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDM’s autostoletest.

Køb autostolen et sted, hvor man kan få rådgivning og instruktion.

Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size).

Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre alternativer i forhold til at lade børn sidde på bilens sæde.

Børn under 135 centimeter skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.

Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.